Jezivi prizori s mjesta pada aviona u Etiopiji

Avion kompanije Ethiopian Airlines na letu iz Adis Abebe za Nairobi u Keniji sa 149 putnika i osam članova posade srušio se u nedjelju prijepodne, a prema dostupnim informacijama, nema preživjelih.

Kako izvještava BBC, srušio se avion tipa Boeing 737 MAX, ali zasad nema službenih podataka o okolnostima pada, osim činjenice da je do nesreće došlo šest minuta nakon polijetanja te da je mjesto nesreće 62 kilometra od Adis Abebe, u blizini grada Bišofte.

– Želimo izraziti najdublje saučešće porodicama koje su ostale bez svojih najmilijih, navodi se u priopćenju etiopskog premijera Abiya Ahmeda.

Iz aviokompanije su rekli da je Boeing prethodno bez ikakvih problema doletio iz Južnoafričke Republike te da je na aerodromu bio tri sata prije novog polijetanja, uoči kojega također nije bilo nikakvih problema.

– Kapetan se nekoliko minuta nakon polijetanja javio kontroli leta, rekao je da ima problema i zatražio je povratak na aerodrom. Oni su mu dali odobrenje, ali tada je izgubljen kontakt, izjavio je direktor Ethiopian Airlinesa Tewolde Gebremariam.

Svjedok koji se zatekao u blizini mjesta pada za BBC je opisao veliki požar koji je izbio nakon što se letjelica zabila u tlo.

– Eksplozija i požar su bili toliko jaki da se nismo mogli približiti. Sve je izgorjelo. Trenutno vidim četiri helikoptera kako kruže, izjavio je svjedok.

Na prvim fotografijama koje je objavila agencija Reuters na mjestu pada vidljiva je tek pokoja krhotina, a ostatak je samo ogromno zgarište.

Glasnogovornik Ethiopian Airlinesa rekao je novinarima da su putnici bili državljani iz više od 30 zemalja. Među njima su bila 32 državljana Kenije, devet iz Etiopije, po osam iz Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero iz Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri iz Indije i Slovačke, po tri iz Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljana iz Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela.

Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četvero putnika imalo je pasošeUjedinjenih naroda i njihova državljanstva još ne mogu biti jasno potvrđena.

Ethiopian Airlines je, inače, jedna od najvećih aviokompanija u Africi, a ujedno i jedna od najuglednijih, s novom modernom flotom.

Boeing koji se srušio navodno je potpuno nov, kompaniji je isporučen prije nekoliko mjeseci. Isti tip aviona, ali u vlasništvu indonezijske kompanije Lion Air, srušio se u oktobru prošle godine. Nakon toga je Boeing izdao upozorenje zbog moguće greške na jednom od senzora koji može dovesti do problema s upravljanjem letjelicom što može rezultirati njezinim ‘udarom u tlo’, odnosno padom.


Prema internetskoj stranici koja prati letove Flightradar24, avion Ethiopia Airlinesa imao je nestabilnu brzinu penjanja.

(Vijesti.ba)

Back to top button