Kladionice u RS-u u ponedjeljak zatvaraju poslovnice

Odgovorno tvrdimo da je ovaj zakon kreiran s ciljem da se domaće kladionice unište, a da se tržište prepusti strancima, tvrde priređivači igara na sreću

Priređivači igara na sreću u RS-u će u ponedjeljak, u znak protesta prema Vladi i Narodnoj skupštini RS-a, zatvoriti svoje poslovnice.

Naime, u utorak će se na sjednici NSRS kao prva tačka dnevnog reda naći Zakon o igrama na sreću koji će, ako bude usvojen, tvrde priređivači, dovesti do zatvaranja legalnih domaćih kladionica.

– Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske u utorak usvoji Zakon o igrama na sreću, mi smo primorani na zatvaranje. Konkretno, to znači da će 2.500 naših radnika ostati bez posla, a sama RS će ostati bez 60 miliona maraka prihoda u budžetu, koliko godišnje dobije od igara na sreću – poručili su priređivači.

Novi Zakon o igrama na sreću izradilo je Ministarstvo finansija RS-a, a u proceduru po hitnom postupku ga je uputila Vlada RS-a kao predlagač.

– Sve što se tiče tog zakona je sporno. Iako procedure nalažu da se kod izrade zakona napravi stručna analiza i javna rasprava, to se u ovom slučaju nije dogodilo. Nadalje, umjesto u redovnu proceduru, Vlada je ovaj zakon uputila u hitnu proceduru, iako ne postoje nikakvi opravdani razlozi za to. U konačnici, ovaj zakon domaćim privatnim kladionicama oduzima najpopularnije igre, drastično im povećava poreze na sportsko klađenje, a gotovo svu igru gura na automate koji su u rukama stranih lobija, a koji su, vjerujemo, glavni pokretač iza ovog zakona, zajedno s pojedincima iz domaćih vlasti. Odgovorno tvrdimo da je ovaj zakon kreiran s ciljem da se domaće kladionice unište, a da se tržište prepusti strancima – tvrde priređivači igara na sreću.

Izvor:
Bljesak.info

Back to top button