NSRS usvojila novi Zakon, neke kladionice najavljuju zatvaranje u RS-u

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras Zakon o igrama na sreću po hitnom postupku, uz više amandmana

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su večeras Zakon o igrama na sreću po hitnom postupku, uz više amandmana.

Obrazlažući ovaj zakon ministrica finansija RS-a Zora Vidović rekla je da je njegov cilj unapređenje sistema igara na sreću u RS-u, posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti, te povećanje budžetskih prihoda u ovoj godini za 30 miliona КM, te u narednoj godini za 60 miliona KM. Rasprava o ovom zakonu izazvala je burne reakcije proteklih dana, kako kod priređivača igara na sreću, tako i kod zastupnika opozicije, koji su ocijenili da će zakon pogodovati nekim privilegovanim firmama u RS-u.

Najveći otpor pokazali su kladioničari i drugi priređivači igara na sreću, od kojih su neki jučer zatvorili svoje poslovnice u ovom entitetu u znak protesta. Dok predstavnici vlasti u RS-u tvrde da je cilj novog zakona da javno preduzeće “Lutrija RS-a” više ne bude u podređenom položaju u odnosu na privatne firme, te da se poboljša kontrola online klađenja i povećaju budžetski prihodi, neki kladioničari nakon posljednje odluke NSRS-a najavljuju zatvaranje poslovanja u RS-u.

Toni Boras iz kladionica “Premier”, na Facebooku je objavio status uz naslov “Zatvaramo – zahvalite SNSD-u”, u kojem objašnjava da upravo usvojeni Zakon o igrama na sreću RS-a, “Premier” kladionici onemogućava dalji rad u RS-u.

– Nakon deset godina legalnog rada, poštovanja zakona, poštovanja radnika, klijenata i dobavljača, primorani smo ugasiti poslovanje. Vladajuća elita je ovime pokazala da su im draži strani priređivači i privatni interesi od domaćih firmi, budžeta RS-a i radnih mjesta. Nažalost, ovo za nas znači samo jedno – zatvaranje. Ovo je presedan u svijetu, gdje firma koja je 28. februara predala završni račun sa više od 10 miliona KM dobiti, sada ide u zatvaranje – naveo je.

Ističe se da kladionice neće zatvoriti odmah sutradan, i to zbog velike infrastrukture, prijevoza materijala i tehnike iz velikog broja poslovnica, raskida ugovora o radu i najmu i dr. , ali da je izvjesno da će njihovi zaposlenici u RS-u ostati bez posla.

-Krivca za sve ovo morate tražiti isključivo u Vladi RS-a i zastupnicima Narodne skupštine koji su usvojili ovaj kriminalni, lopovski zakon. Vrijeme će pokazati da smo bili u pravu i da je vladajuća elita RS-a svjesno i namjerno uništila legalne firme i posao namjestila svojim “jatacima'” – stoji u Borasovom obavještenju.

Izvor:
Faktor

Back to top button