Napadač s Novog Zelanda tvrdi da je ubijao zbog ove djevojčice: ‘Bila je drugačija… Njena smrt nagnala me na ovo…’

Smatra se kako je Tarrant na 73 stranice napisao protuimigrantski manifest u kojem je objasnio tko je on i razloge svojih postupaka.NAPADAČ na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio je najmanje 49 ljudi, a više od 20 je ranjenih, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.Uhićeno je četvero ljudi, a među njima je i terorist – prenosi Index.

Ubojica je, kako se doznalo, na Facebooku uživo prenosio početak napada. Na toj se društvenoj mreži predstavljao kao Brenton Tarrant, 28-godišnjak iz Australije.

Objavio manifest

Osim profila na Facebooku, bio je i korisnik Twittera, sada je taj korisnički račun uklonjen te je na toj društvenoj mreži objavio fotografije oružja, ali i poveznicu na svoj manifest.Smatra se kako je Tarrant na 73 stranice napisao protuimigrantski manifest u kojem je objasnio tko je on i razloge svojih postupaka, piše The Telegraph.Kao jedno od glavnih opravdanja za napad Tarrant je u manifestu naveo osvetu za ubojstvo 11-godišnje Ebbe Akerlund u terorističkom napadu na Stockholm 2017. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio svjetinu i ubio četvero ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamist.
“Nisam više mogao ignorirati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu se ignorirati”, napisao je.

Tko je Ebba Akerlund?

Ebba, koja je bila djelomično gluha, nestala je nakon što se Uzbekistanac Rakhmat Akilov ukradenim kamionom zabio u grupu ljudi u Stockholmu. Nakon napada njezini su roditelji na društvenim mrežema objavili njezine fotografije kako bi je pokušali pronaći. Ubrzo se pojavila informacija da je djevojčica poginula u napadu.Ebba je u manifestu manijaka s Novog Zelanda spomenuta više puta.”Ebba je bila nešto drugačija. Mlada, nevina i mrtva Ebba. Njezina smrt, za koju su krivi uljezi, njezina nasilna smrt nagnala me da učinim ovo”, napisao je manijak.Otac djevojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorist s Novog Zelanda iskoristio njezinu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.”Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje s imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo, kvragu, napokon moći tugovati u miru”, kazao je za Daily Beast.

Back to top button