Terorista Tarrant imao svoj “manifest” u kojem se nalaze brojne historijske ličnosti iz Srbije

U svom pisanju, Tarrant je ponovio stajališta izražena od strane Andersa Breivika, norveškog desničarskog terorista koji je ubio 77 osoba s masakrom bombe i pištolja kombija u Norveškoj 2011. godine.
Dosje koji je sastavio terorista, koji je ubio muslimanske vjernike u Christchurchu, otkriva opsjednutost nasilnim ustancima protiv islama. On je svoj manifest napisao na 74 stranice.

Ubojica, koji se identificira kao Brenton Tarrant, 28-godišnjak rođen u Australiji, označava zemlju svog rođenja kao “predstražu Evrope”.

Premijer, Scott Morrison, potvrdio je da je Australac uhićen na Novom Zelandu i rekao da je bio informiran o manifestu, opisujući ga kao “djelo mržnje”.

Na 74 stranice, čovjekov dosje vraća poznate prigovore imigraciji i multikulturalizmu i žali se na “propalu” kulturu bijelog, evropskog Zapada.

Iako je spominjao Australiju, u dokumentu je malo toga što bi moglo ukazati na objašnjenje za njegova zla djela potiču od australijske politike.

Australija nije bila ništa više od “europske kolonije”, po njegovom mišljenju – “jednostavno izdanak” njezinih britanskih kolonista, i tu je bila slaba.

Podigao je i odbacio ideju koju je mogao radikalizirati idejama koje su mu dali prijatelji ili suradnici, jer su “oni oko mene [bili] tipični Australci, apatični i uglavnom apolitični, samo istinski pokazujući motivaciju u životinjskim stvarima: prava, zaštite okoliša i oporezivanja “.

Napadač se nije identificirao kao Australac, unatoč tome što je rođen ovdje. “Porijeklo mog jezika je europsko, moja kultura je europska, moja politička uvjerenja su europska, moja filozofska uvjerenja su europska, moj identitet je europski i, što je najvažnije, moja krv je europska”, napisao je.

“Što je australski, ali pijani Europljanin? Šalim se, ali Australija je europska kolonija, osobito britanske, a time i proširenje Europe.”

Tarrant se opisao kao “etno-nacionalistički eko-fašist”, koji se prethodno identificirao kao komunist, anarhist i libertarijanac. Napisao je da vjeruje u “etničku autonomiju svih naroda s naglaskom na očuvanje prirode i prirodnog poretka”.

U dosjeu se osvrnuo na strašna Skafova silovanja u Sydneyu 2000. godine. No, njegov je manifest nagovijestio da je bio zaokupljen silovanjima koja su se dogodila u Engleskoj, a nedavno u Njemačkoj neevropskim građanima.

Lično se osvrnuo na seksualno iskorištavanje otprilike 1400 djece u gradu Rotherham u sjevernom Engleskom krajem 1980-ih, 1990-ih i 2000-ih, prvenstveno britansko-pakistanskim muškarcima.

Uz reference na Rotherham, natpisi na Tarrantovoj opremi spominjali su Alexandre Bissonnette i Luca Traini, masovne strijelce u Kanadi i Italiji.

Također je naveo imena nekoliko srpskih vojnih osoba, kao što je Miloš Obilić, apokrifni vitez na istaknutom mjestu u izvješćima o Kosovskoj bitci 1389. protiv invazije Osmanskog Carstva, islamske supersile svoga vremena, za koju se tvrdilo da je ubio Osmanskog carstva. Sultan.

Tarrant se pozvao na srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, kojeg je Obilić služio i koji je ubijen u Kosovskoj bitci.

Na Tarrantovo oružje upisana su i imena Bajo Pivljanin i Novak Vujošević, koji su u kasnijim razdobljima vodili ustanke protiv Osmanlija i smatrani su herojima u svojim zajednicama, kao i crnogorski general Marko Miljanov.

Na njegovim pištoljima i streljivu bile su i reference na Bečku bitku 1683., u kojoj su kršćanske snage porazile Osmanlije, a 1571. godine, očigledno upućivanje na bitku kod Lepanta u kojoj je Carstvo pretrpjelo još jedan poraz.

Muzika je svirala u automobilu u pozadini videozapisa Tarrantovog napada, jedan na srpskom i jedan na njemačkom. Srpska pjesma navodi “bosanskog mesara”, Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca i političkog vođu bosanskih Srba.

“Vukovi se kreću iz Krajine. Fašisti i Turci, čuvajte se. Karadžića, vodite svoje Srbe, neka vide da se ne boje nikoga”, kažu stihovi.

Nije odmah bilo jasno je li Tarrant bio uključen u krajnje desno neonacističke grupe u Australiji. Međutim, slike iz Tarrantovog sada uklonjenog Twitter profila imaju zapanjujuću sličnost s onima koje koristi ekstremno desna anti-imigracijska grupa pod nazivom The Dingoes.

U svom pisanju, Tarrant je ponovio stajališta izražena od strane Andersa Breivika, norveškog desničarskog terorista koji je ubio 77 osoba s masakrom bombe i pištolja kombija u Norveškoj 2011. godine.

Posebno je spomenuo Breivik, tvrdeći da je imao “kratak kontakt” s masovnim ubojicom i da je dobio “blagoslov” za svoja djela od Breivikovih suradnika.

Dosje je također pohvalio predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa kao “simbol obnovljenog bijelog identiteta i zajedničkog cilja” i obraća se pritužbama zbog lijevog “marša kroz institucije”.

G. Morrison je potvrdio da je taj čovjek australski državljanin i opisao ga kao nasilnog, desničarskog ekstremističkog terorista. Rekao je da je informiran o dosjeu.

“To je djelo mržnje, nemam drugog načina da ga opišem”, rekao je. “Ono što je rođeno iz mržnje nikada nije dobro.”

KVAKA.BA

Back to top button