Haos u Beogradu: Policija izvela demonstrante iz zgrade RTS-a, situacije i dalje napeta

Nekoliko stotina demonstranata je ušlo u zgradu Radio-televizije Srbije u toku protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu i tražili su da se organizatorima omogući gostovanje na javnoj televiziji. Nakon dvosatne blokade, oko 21.30 u zgradu su ušli i pripadnici žandarmerije.
22:50

16.03.2019.,Beograd, Srbija – U Beogradu se odrzava 15. po redu prosvjed “Jedan od pet milijuna”. Gradjani su se i ove subotnje veceri okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u prosvjednu setnju.Kako su i najavili, blokirali su ulaz u zgradu RTS, a jedan broj prosvjednika usao je u prostorije javne televizije, a ubrzo je stigla i policija.
Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Policija obezbjeđuje zgradu RTS-a, a građani se ne povlače. Boško Obradović i Dragan Đilas sa predstavnicima demonstranata trenutno dogovaraju naredne korake.Policija je napravila kordon i zaštitila ulaz u zgradu RTS-a
22.37
Iz Kabineta predsjednika Srbije večeras je saopšteno da će se Aleksandar Vučić obratiti javnosti sutra u 12.00 sati.
22:31 –
“Ovo je početak slobodne Srbije”, “Idite na Kosovo”, “Gotov je” uzvikuju demonstranti ispred zgrade RTS-a.
22.25
Ispred ulaza u RTS sa parkinga u Aberdarevoj situacija je napeta, javlja RTS. Građani nasrću na vrata i pokušavaju da uđu.
22:20
Policijski kordon silom odguruje demonstrante ispred zgrade RTS-a. Građani uzvikuju i žale se na upotrebu sile. Stotine okupljenih demonstranata je sada ispred zgrade RTS-a.
22.15
Demonstranti i predstavnici opozicije napustili suprostorije Javnog servisa. Ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj situacija je napeta. Ministar policije Srbije održaće još jednu konferenciju za medije u 22.45.
21:59
Pripadnici žandarmerije izvode demonstrante iz zgrade Radio-televizije Srbije, gdje su ušli prije nekoliko sati, tokom protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu i zatražili da se organizatorima protesta omogući gostovanje na javnoj televiziji.
Načelnik beogradske policije Milan Stanić rekao je prethodno liderima opozicije da napuste zgradu RTS.
“Ne tjerajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150”, rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade. Čelnici Saveza za Srbiju su odgovorili da neće da napuste RTS.
21:50
Policija pod punom opremom je počela izvoditi demonstrante iz zgrade RTS-a, koji su se tome protivili uz povike “Uhapsite Vučića!”
21: 29
Veliki broj policajaca nalazi se ispred zgrade RTS-a te se očekuje njihova reakcija. Obradović je pak pozvao demonstrante u zgradi da se okupe i usprotive izbacivanju.
16.03.2019.,Beograd, Srbija – U Beogradu se odrzava 15. po redu prosvjed “Jedan od pet milijuna”. Gradjani su se i ove subotnje veceri okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u prosvjednu setnju.Kako su i najavili, blokirali su ulaz u zgradu RTS, a jedan broj prosvjednika usao je u prostorije javne televizije, a ubrzo je stigla i policija.
Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Ministar Stefanović naredio je da policija izbaci demonstrante iz zgrade RS-a. Na to je vođa demonstranata Boško Obradović poručio da se neće pomjeriti i da ostaju u zgradi.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović kazao je u zgradi RTS-a da iz nje neće izaći, i pozvao demonstrante da uđu u svaku prostoriju RTS-a da obezbijede da predstavnik protesta gostuje u emisiji RTS-a večeras.

Dragan Đilas je negirao navode ministra Stefanovića da je bilo nasilja u zgradi RTS-a. “Samo dostojanstveno tražimo naša prava. Netačno je da je bilo nekog nasilja, osim polomljenih vrata na ulazu. Sve je mirno”, kazao je.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/2424901600876695/?t=0
https://www.facebook.com/STOPkrvavimkosuljama/videos/515428832314973/?t=6
21:11
Obradović je okupljenim demonstrantima u zgradi RTS-a rekao da se sprema dolazak velikih policijskih snaga koji
će izbaciti okupljene građane. Policija je navodno okružila zgradu RTS-a.
21:03
Demonstranti su poručili da su dobili informaciju da bi oko 21 sat policija trebala da reaguje i nasilno ih izbaci iz zgrade RTS-a
20:56
Lider Dvera Boško Obradović je kazao da se niko od političara iz opozicije ne mora obratiti na RTS-u uživo, već da to može biti bilo ko od predstavnika demonstranata.
20:52

Okupljeni demonstranti još uvijek ne znaju da li će im rukovodstvo RTS-a ispuniti zahtjeve, a to je gostovanje uživo i iznošenje zahtjeva. Policija je u zgradi, a okupljeni strahuju d abi ih nasilno mogli početi izbacivati.

“Ovo je vanredni program”, kazao je Obradović i pozvao građane da budu mirni i strpljivi. “Večeras ćemo osloboditi RTS”, rekao je. Uz Obradovića, u zgradi RTS je još jedan lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

“Niko od nas ne može da očekuje da izađemo prije ispunjenja zahteva”, kazao je Đilas.

Demonstranti su uzvikivali “Nije srpski ćutati” (nekadašnja emisija direktora RTS Dragana Bujoševića) i “Vučiću, lopove”. U zgradi su i pripadnici policije, koji brane ostalim demonstrantima da dalje ulaze u zgradu RTS.

Ulasku u zgradu RTS-a prethodilo je održavanje “Dnevnika slobodne Srbije” ispred, čiji je gost bio predsjednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić. Protestna kolona je prošla ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do zgrade Radio-televizije Srbije.

Na početku protesta Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta, dala je rok gradskom menadžeru Goranu Vesiću da do utorka u 18 časova sa Kalemegdana skloni gradilište za gondolu.

“Ukoliko ih ne skloniš, sklonićemo ih mi. Ovo nije tvoj grad i ovi ljudi nisu tvoji poslušnici. Idemo u odbranu Beograda”, poručila je Anasonović.

Građanima se obratio dramaturg Siniša Kovačević.

“Došao sam da vas pozovem ne u šetnju, nego u marš do slobode. Vreme je da počnemo da marširamo”, kazao je Kovačević i dodao: “Dobrodošli u Ludograd, grad gde Deda Mraz dolazi u avgustu, gde još možete videti irvase na ulicama. Grad u kome vlada kolektivno ludilo zahvaljujući jednom čoveku i njegovim čaušima.(…) Došao sam da vam kažem da živimo u Ludogradu bez Železničke stanice koju smo prepustili bez odbrane.. Ukrali su je da bi je dali nekome, a ne znamo kome, a mi smo ćutali. Ukrali su sve što su mogli da ukradu, dušu su nam ukrali.”

Napominjući da je jedino rješenje za Kosovo da Vučić ode, Kovačević je kazao: “Imate maketu od premijerke koja se ne meša u svoj posao i na kraju tog spiska imate koren svih tih zala čija je adresa na Andrićevom vencu. Čovek koji se svesno i sa namerom okružio takvim ljudima da bi mogao da dominira. Čovek koji je svesno i sa namerom razvio kult vođe.”

Antivladini protesti “1 od 5 miliona” održavaju se u Beogradu svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije.

Prvi protest 8. decembra u Beogradu pod nazivom “Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera “Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Stefanović je tada napadnut s leđa i, između ostalog, primio udarac u glavu štanglom.

(Vijesti.ba / RSE)

Back to top button