Čović: Usaglašeni principi; Dodik: RS je protiv NATO puta

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu okončan je sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, na kojem je razgovarano o formiranju državne vlasti.
Obraćajući se nakon sastanka novinarima, lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da ne zna zašto je došlo do toga da je sada najvažnije pitanje MAP.

– Deset godina čekamo, imali smo i ranije neke dogovore oko toga i ništa se nije poštovalo i sad je to odjednom pitanje života i smrti. Mi imamo rezoluciju NSRS, koja je rekla da taj put ka NATO-u nije u interesu RS-a. Mi se tako i ponašamo. Šta je tu sporno? Neko da nas natjera? Ako je to razlog da neko ovdje očekuje da ćemo mi taj stav promijeniti da bismo ušli u Vijeće ministara, hvala za Vijeće ministara – kazao je Dodik.

Istakao je da član 3. izjave kaže da će se nastaviti s integracijskim procesima u skladu s Ustavom, zakonima i stavovima drugih nivoa vlasti na prostoru BiH.

Na novinarsko pitanje da li je SDA na određeni način malo smekšala svoje stavove, Dodik je odgovorio odrečno.

– Ne mislim da je smekšala. Veoma su teški, veoma su uporni i ja sam mislio da ćemo mi nešto završiti, a oni opet nešto zatežu – poručio je Dodik.

Potcrtao je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH pripada Srbinu, te dodao kako smatra da je usaglašeno da od devet državnih ministarstava, po tri pripadaju Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

– Tako je bilo i prošli put. Predsjedavajući je bio Bošnjak i imali su tri ministarstva Srbi, tri Hrvati i tri Bošnjaci. Prema tome, isti princip važi i sada – podvukao je Dodik.

Upitan kada će biti održana sjednica Predsjedništva BiH, Dodik je kazao da će se to desiti onog trenutka kada se postigne čitav dogovor.

– Mi nećemo dozvoliti da sada imenujemo kandidata, a onda da nakon 15 dana kažu da nismo mislili ništa ozbiljno o tome – pojašnjava Dodik.

Potcrtao je i kako bi bila zgodna prilika da se Vijeće ministara BiH formira do kraja ovog mjeseca i posjete komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannesa Hahna.

– Pošto su svi ovdje puni optimizma za evropske integracije, bilo bi veoma dobro da imamo tu vrstu završenog posla. Ali sada mogu da kažem da je to nemoguće, jer prosto procedure to ne dozvoljavaju – poručio je Dodik.

Tročlanom Predsjedništvu BiH, navodi Dodik, tokom nedavne posjete Briselu jasno je poručeno da se očekuje rješavanje problema sa sporazumom o roamingu, rješavanje pitanja akreditacije visokoškolskih ustanova, i formiranje Vijeća ministara.

– Oni su smatrali da to ne treba uslovljavati nikakvim pričama o MAP-u, NATO-u, i bilo čemu, nego jednostavno da se to implementira kao što je to uobičajeno u svim zemljama svijeta nakon izbora. Prema tome, mi smo završili dvije stvari, ostalo je da ova bude završena. Ja bih volio da smo je završili prije nego što dođe Hahn, ali ona neće biti završena. Šta da radimo – kategoričan je Dodik.

Na pitanje novinara je li tokom večerašnjeg sastanka bilo riječi o četvrtom partneru, Dodik je odgovorio: “Nema četvrtog partnera, ovdje postoje srpska, bošnjačka i hrvatska politička reprezentacija”.

– Srpska i hrvatska su davno konstituisane, a kako će izgledati bošnjačka, to je stvar bošnjačke strane – dodao je Dodik.

Dragan Čović je kazao kako imaju usaglašenu izjavu o principima na kojima bi trebalo da fukcioniše vlast na nivou BiH.

” Sada bismo trebali tražiti drugi korak, jer je Izetbegović tražio da ima grupno predstavnike SDA kada budemo pregovarali oko resora. Čekaćemo taj novi termin kada će se okupiti predstavnici SDA da možemo razgovarati o resorima”, kazao je Čović.

Kako je rekao, u izjavi piše sve što treba da se radi u skladu sa Ustavom i zakonima. ”Ništa posebno nema u njoj do nabrajanja šta bi to trebalo u načelima raditi u skladu sa Ustavom i zakonima “, dodao je on. Precizirao je da je 11 tačaka definisano u preambuli, počev od Izbornog zakona, integracijskih procesa, zakona…’ ‘Mislim da izjavu čak nećemo ni potpisati. Usaglasili smo i to je to’ ‘, rekao je Čović. On je kazao kako na sastanku nije bilo riječino resorima,’ ‘prije svega jer je Izetbegović tražio da ima svoju delegaciju, a ne da on sam pregovara o resorima”.

(Vijesti.ba)

Back to top button