Dodik, Izetbegović i Čović u zgradi Predsjedništva BiH finaliziraju principe za novu vlast

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je sastanak stranačkih lidera radi formiranja državne vlasti. Predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastaju se opet radi finaliziranja izjave o principima vezanim za formiranje vlasti na državnom nivou.
Iako je sastanak bio najavljen u 17 sati, on je počeo s određenim kašnjenjem. Prvi u zgradu Predsjedništva BiH, još sat prije najavljenog sastanka, došao je Dodik, nakon toga Čović, a onda i Izetbegović.

Zanimljivo je da je neposredno nakon ulaska Čovića u ovaj objekat iz njega izašao član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić, te je moguće da su se njih dvojica sreli na stepeništu.

Sastanak je danas najavio Dodik naglasivši da je već sačinjeni tekst prihvatljiv za SNSD i da očekuje da se partneri s tim usaglase.

“U tom pogledu, moguće je da već u naredna dva ili tri dana održimo sjednicu Predsjedništva i predložimo predsjedavajućeg Vijeća ministara”, istakao je on.

Čović je danas kazao da HDZ želi svako ministarstvo u Vijeću ministara BiH, ali da će vidjeti šta će dobiti kroz pregovore.

Ranije je lider SDA Bakir Izetbegovič izjavio da je SDA, osim za Ministarstvo finansija na državnom nivou, zainteresovana i za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

“SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara”, rekao je prošle sedmice Izetbegović.

Back to top button