Dodik o presudi Karadžiću, stanju u Srbiji i “hermetičkom” zatvaranju granice

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je danas, u povodu izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću zakazane za 20. mart, da u Republici Srpskoj (RS) postoji mišljenje da Haški sud nije pravičan, ne sudi u skladu s pravom i nije u funkciji pomirenja.
“Afere u okviru samog suda, kojima smo mogli da svjedočimo, vezano za procedure, nestanke dokaza i drugo, što je izašlo u javnost od ljudi koji rade ili su radili u Sudu, sigurno ne doprinose povjerenju u odluke koje je ranije i sada donosio taj sud”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

I predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocijenila je da je bilo dosta politike u odlukama Haškog stribunala, ali i često i Suda BiH.

Ustvrdila je da dosad nijedna presuda nije služila pomirenju i pravdi.

“Nažalost, međunarodno sudovanje, a vrlo često i ono na nivou BiH, išlo je po jednoj matrici. Uglavnom ste imali političke odluke, a onda se pravnim, pravosudnim odlukama, i sudskim presudama, popunjavao taj politički okvir. I kao rezultat toga danas imate ogromno nepovjerenje kada je u pitanju sudovanje, ali i situaciju da nismo dostigli neko veće međusobno povjerenje, niti ima veće kohezije u okviru BiH, što je prioritetno trebalo da bude cilj, kada je u pitanju uspostavljanje sudova”, rekla je Cvijanović.

Dodik je, komentarišući situaciju u Srbiji, i upad lidera opozicije u zgradu RTS-a, dodao da to nije dobro za tu zemlju i njen status.

“Mislim da je pogrešno izabrano vrijeme da se takva poruka šalje iz Srbije, jer joj treba snaga za pregovarački proces s Prištinom i bilo bi logično da sve nacionalne i političke snage okupe oko pregovarača, a sve ostala politička pitanja rješavaju na izborima”, dodao je Dodik.

Svaka vrsta ulice, dodao je, asocira da su te aktivnosti negdje kreirane ili podmetnute te da treba poštovati legalno izabrane institucije.

Kada je u pitanju nadolazeći migrantski talas, ocijenio je da se BiH pokazala kao nesposobna da reaguje i smatra da treba potpuno hermetički zatvoriti bh. granicu od ilegalnim migranata, kao što je to učinila i Evropa.
Klix

Back to top button