Ekskluzivno: Pročitajte principe koje su utvrdili predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović usaglasili su na današnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH principe za formiranje državne vlasti za naredni mandat.

Usaglašeni dokument, koji je u posjedu Faktora, sadrži deset principa u okviru kojih će se kretati funkcioniranje vlasti u naredne četiri godine. Prvi navedeni princip jeste poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih 11 aneksa, uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao i elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, drugi je utvrđeni princip.

– Nastaviti integracione procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH – glasi treća tačka utvrđenih principa.

Utvrđena je također obaveza implementiranja svih domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriji cijeel BiH, u skladu sa Ustavom BiH.

Propisana je i obaveza osiguravanja zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu sa ustavima te da se izbor i imenovanja vrše prema kriterijima dokazane kompetentnosti kanddiata.




Principi utvrđeni u ovom dokumentu su načelno dogovoreni, ali još uvijek nisu potpisani. Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH ovaj bi dokument trebali potpisati u paketu sa rješavanjem pitanja MAP-a, odnosno slanja Godišnjeg nacionalnog programa, te raspodjelom resora.

Nakon današnjeg sastanka su, podsjetit ćemo, predsjednici stranaka najavili da će se o raspodjeli resora razgovarati na narednom sastanku, ali uz učešće stranačkih delegacija.

Izvor:
Faktor

Back to top button