Vojnici iz BiH na takmičenju u SAD-u: Marš 12 kilometara sa rancem teškim 16 kilograma

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostvarili su zapažene rezultate na vojnom “Takmičenju za najboljeg ratnika 2019”, koje je zatvoreno jučer u Sjedinjenim Američkim Državama u saveznoj državi Maryland.

Takmičari su pokazali visok stepen profesionalnosti, borbenog duha i zalaganja tokom izvršavanja svih postavljenih zadataka te su dostojno predstavili Oružane snage BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su istaknuli, motivisanost tokom cijelog takmičenja je bila na izuzetno visokom nivou i dali su maksimum radi postizanja što boljih rezultata. Smatraju da učešće na ovako prestižnom takmičenju donosi bogato vojničko iskustvo te da će stečena znanja i vještine imati značajan uticaj na njihovu daljnju profesionalnu karijeru.

Ukupno 15 vojnika, podoficira i vojnika iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Estonije učestvovalo je na ovom izuzetno zahtjevnom vojnom takmičenju.

Na ceremoniji su proglašeni najbolji pojedinci u svim kategorijama, a prva pomoćnica komandanta Nacionalne garde Maryland za kopnenu vojsku, brigadna generalica Janeen L. Birckhead, čestitala je svim učesnicima za izvanredne rezultate. Zahvalila je svima što su doprinijeli podizanju tog takmičenja na veoma visok nivo, a posebnu zahvalu je uputila učesnicima iz Bosne i Hercegovine te Estonije jer su takmičenju dali i međunarodni karakter.

U timu iz Oružanih snaga BiH su bili potporučnik Faris Sitnić, stariji vodnik I klase Zvonko Baotić, vodnik Stefan Bećarević i kaplar Jasmin Suljić.

Svi zadaci zahtijevali su širok spektar sposobnosti i vojničkih vještina. Primjerice, za vrijeme marševanja, takmičari su nosili ranac težak 16 kg stazom dugom 12 km, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Izvor:
Fena

Back to top button