ČOVJEK KOJEM JE UBIJENO 29 ČLANOVA PORODICE O PRESUDI KARADŽIĆU: ZAŠTO NEMA PRAVDE?

Nema pravde, ne očekujem ništa novo u toj presudi, kaže Fikret Bačić čovjek kojem su zločinci Vojske Republike Srpske ubili 29 članova porodice, među kojima sina od 12, kćerku od dvije godine i suprugu.

U junu 1992. godine u prijedorskom naselju Zecovi ubijeni su mu, pored djece i žene, i njegov brat, bratova djeca, majka, snahe, amidže, amidžići…

Zajedno sa njima u Prijedoru je stradalo 3.176 osoba, mahom Bošnjaka. Njih još približno 800 vode se kao nestali.

Fikret se vratio 1998. godine i od tada traga za tijelima najmilijih. Nije pronašao ni poslije skoro 27 godina.

– Vjerujem da Radovan Karadžić neće biti presuđen za genocid u ostalim mjestima, osim Srebrenice. Nijedan sud se nije bavio dešavanjima u Prijedoru na taj način, nema šanse. Ne znam kako to neko shvata, za mene to nije nikakva pravda – govori nam Fikret.

Dodaje da bi za njega veća pravda bilo to kada bi institucije države, oni koji su to trebali da urade, pronašli 7.200 nestalih žrtava.

– To je veća pravda i satisfakcija. Imaju institucije priliku da ekshumiraju, da vrate posmrtne ostatke članovima porodica, da ih oni ukopaju i imaju gdje da se pomole, svako na svoj način – ističe on.

Presuda Karadžiću, dodaje, zato za njega lično nije satisfakcija.

– Nisam pronašao tijela svije porodice. Sud je treba kroz presude, ne samo Karadžiću već i drugim slučajevima, da dođe do istine o masovnim grobnicama, tijelima i da onda na osnovu toga izriče presude. Za Tomašiću (najveću masovnu grobnicu nakon Drugog svjetskog rata) ni protiv koga nije pokrenuta istraga, niko nije procesuiran, a tolika tijela su ekshumirali. Kakva je to pravda ako nema odgovornosti – upitao je Bačić, piše Radiosarajevo.ba.

Izricanje presuda Karadžiću pred Haškim sudom danas počinje u 14 sati.

(Hayat / Foto: Privatna arhiva)

Back to top button