Denis Bećirović: Ovo je presuda predsjedniku nelegalne Republike Srpske

Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima, kaže se u reakciji delegata SDP-a u Domu naroda PSBiH Denisa Bećirovića.
Miloševićev režim je planirao, organizirao, pripremao i izvršio agresiju na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu, a Karadžić je uz svesrdnu pomoć i upute iz Srbije organizirao političku i oružanu pobunu protiv ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, što predstavlja najteže krivično djelo u svim društveno-političkim sistemima. Presuda zločincu Karadžiću je ujedno i sudska i historijska presuda zločinačkom projektu stvaranja velike Srbije”, Naveo je Bećirović.

“Presuda zločincu Radovanu Karadžiću za najmonstruoznije zločine i genocid nakon Drugog svjetskog rata ima globalni, historijski, moralni, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih presuda za Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Karadžiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti već i historijska presuda zločinačkom velikosrpskom projektu koji je pokušao genocidnom politikom raskomadati i uništiti državu Bosnu i Hercegovinu. Sudske presude Radovanu Karadžiću i drugim zločincima imaju važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno, naučno i sudski dokazano da su ključni osnivači, kreatori i predstavnici zločinačke paratvorevine tzv. RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata”, istaknuo je.

Doživotna kazna zatvora zločincu Radovanu Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi dogodio, kazao je Bećirović.

Ipak, dodaje, današnja presuda zločincu Karadžiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je zaključak Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da genocid nije počinjen u sedam bh. općina (Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Foča, Ključ i Sanski Most).

“Nakon drugostepene presude zločincu Radovanu Karadžiću Ujedinjene nacije, EU, SAD i cijeli demokratski svijet imaju civilizacijsku obavezu da zaustave veličanje i odlikovanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca. Neprihvatljiva je činjenica da se u Srbiji i bh. entitetu RS još uvijek ne poštuju ni presude Međunardonog suda pravde, ni MKSJ, ni presude Ustavnog suda BiH, ni Rezolucija o genocidu Evropskog parlamenta, ni rezolucije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, ni rezolucija Parlamenta Kanade, ni rezolucija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ni rezolucija Parlamenta Australije, ni rezolucije brojnih drugih država širom svijeta”, naveo je Bećirović.

Krajnje je vrijeme, kaže on, da najviši zvaničnici Srbije prestanu sa nemoralnom politikom negiranja sudski i naučno dokazanog genocida nad Bošnjacima i počnu vjerovati desetinama hiljada dokumenata i dokaza, presudama internacionalnih i domaćih sudova, naučnim dokazima, satelitskim snimcima, masovnim grobnicama, i brojnim drugim planetarno dokazanim činjenicama.

“Presuda zločincu Karadžiću je velika šansa da, napokon, dođe do prestanka anticivilizacijske politike sistematskog poricanja karaktera rata u Bosni i Hercegovini, kao i razmjera genocida i masovnih ratnih zločina.Presuda zločincu Radovanu Karadžiću je velika prilika i za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinalaca genocida i masovnih ratnih zločina. Osuda i odbacivanje zločinačke i velikodržavne politike treba da doprinese stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu. Budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nije u hegemonističkim politikama konfliktima i svađama. Osuda zločinaca i njihove politike je važan preduslov za jačanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomije i evroatlantskih integracija u regionu. Vrijeme je da se odlučno i temeljito raskrsti sa zločinačkim politikama i započne proces osvješćivanja i vođenja razumne i miroljubive politike”, zaključio je Bećirović.

Klix.ba

Back to top button