PREMIJERKA NOVOG ZELANDA: EMITIRAT ĆEMO EZAN I STVORITI SIGURNO OKRUŽENJE ZA MUSLIMANE

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je u intervjuu za Al Jazeeru da je odmah nakon napada na dvije džamije prošlog petka počela raditi na tome da se omogući sigurno okruženje za muslimane u novozelandskim džamijama.
Dodala je da će mediji te zemlje emitirati ezan u petak i da će se održati komemoracija za žrtve masakra u kojem je poginulo 50 osoba i gotovo jednak broj njih ranjen.
“Masakr u Christchurchu pojedinačni je teroristički čin koji je šokantan, čija su meta bili Novozelanđani koji su se okupili radi molitve na sigurnom mjestu”, izjavila je Ardern za Al Jazeeru u svom prvom intervjuu za medije.
Ta zvaničnica oštro je osudila ideologiju napadača iz Christchurcha, za koju kaže da je neprihvatljiva.
Na pitanje o vraćanju tijela žrtava masakra njihovim porodicama izjavila je da vlasti to smatraju svojim prioritetom, dodavši: “Svjesni smo islamskog učenja vezano za ukopavanje tijela umrlih i sarađujemo s vođama islamske zajednice kako bi se ispoštovale želje porodica žrtava.”

Novozelandska zvaničnica rekla je da će mediji njene zemlje emitirati ezan u petak, sedmicu nakon masakra, kao i da će se održati dvije minute šutnje za žrtve, a zatim i komemoracija, na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati čelnici iz cijelog svijeta.

Ardern je priznala da na Novom Zelandu postoji manjina koja dijeli istu ideologiju s počiniocem masakra iako je on državljanin Australije, naglasivši da će vlasti preuzeti na sebe odgovornost očuvanja reputacije Novog Zelanda kao mirne i inkluzivne nacije.

Novozelandska premijerka dodala je da je njen odnos prema porodicama žrtava s kojima je podijelila bol i tugu jedna od osnovnih vrijednosti novozelandskog društva, čime se želi suprotstaviti radikalnoj desnici ili bilo kojoj ideologiji protivnoj vrijednostima novozelandskog naroda, a koje odbacuju nasilje i radikalizam.

Premijerka Ardern objasnila je da je još od prvog trenutka napadača opisala kao terorista jer je ono što je učinio bio namjerni i direktni teroristički čin protiv muslimana u zemlji, zbog čega je to bio prikladan opis.

Istakla je da će njena vlada izmijeniti zakone o posjedovanju oružja zbog rupa u njemu, što je iskorišteno za izvođenje masakra na dvije džamije.

Dodala je da će stanovnici Novog Zelanda koji posjeduju oružje za legalne svrhe podržati izmjenu tog zakona.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Back to top button