Vlastima Srbije stigla preporuka da ne komentarišu presudu Radovanu Karadžiću

Ministrima u Vladi Srbije data je preporuka da ne komentarišu hašku presudu doživotne robije Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske osuđenim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanog izvora.
Opozicija je takođe suzdržana, ali je ipak većina stranaka koje su se oglasile prokomentarisala da se tom pojedinačnom presudom skida kolektivna krivica sa srpskog naroda. Jedino je Boško Obradović, lider desničarskih Dveri, članice opozicionog Saveza za Srbiju, izjavio da je odluka Mehanizma u Hagu nepravda.

Gordana Čomić, funkcionerka Demokratske stranke, također članice Saveza za Srbiju, rekla je tim povodom da se ne može ”jednim populizmom pobjediti drugi populizam, i jedan sramotni nacionalizam drugim sramotnim nacionalizmom”.

Preporuka ministrima da se ne oglašavaju, kako nam je rečeno, događa se prvi put, kada su u pitanju haške presude. Bilo je očigledno da glasna šutnja vlasti, čak i onih funkcionera koji su se obično tim prilikama oglašavali nije slučajna, već da iza nje stoji politički stav.

Takve preporuke se daju ili kada se čeka da stav iznese vodeća politička figura u Srbiji, predsjednik države Aleksandar Vučić, ili da bi se, u ovom slučaju, spriječilo da se većina ministara utrkuje u kritici odluke Mehanizma u Hagu, što bi osudili međunarodni krugovi, objašnjeno je za RSE.

Premijerka Ana Brnabić je za Javni servis izjavila da “treba pustiti da kažu svi ostali a mi ćemo, naravno, dati svoj stav”.

Predsjednik Aleksandar Vučić nije u zemlji, on se ovih dana nalazi u posjeti Njemačkoj, u pokrajini Donja Saksonija.

Klix

Back to top button