SUĐENJE SPECIJALCIMA MUP-a RS ZA ZLOČIN U SREBRENICI: “Bagerima sam iskopao dvije grobnice za tijela 200 ubijenih u hangaru Kravica, nalog mi je dao…”

Svjedok Tužilaštva za ratne zločine Radenko Đurković na današnjem suđenju ispričao je kako je bagerima iskopao dvije grobnice za tijela 200 ubijenih u hangaru Kravica, za šta mu je nalog izdao tadašnji direktor komunalnog preduzeća Dragan Mirković. On je tvrdio da je tokom zločina ubijeno 200 ljudi, jer “toliko je moglo da stane u hangar”

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice nastavljeno je danas u Beogradu saslušanjem svjedoka Tužilaštva za ratne zločine Radenka Đurkovića koji je naveo da u hangaru Kravica nije ubijeno više od 200 ljudi, što je Hanifa Đogaz iz udruženja “Majke Srebrenice” ocijenila kao neistinu.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Svjedok Tužilaštva za ratne zločine Radenko Đurković na današnjem suđenju ispričao je kako je bagerima iskopao dvije grobnice za tijela 200 ubijenih u hangaru Kravica, za šta mu je nalog izdao tadašnji direktor komunalnog preduzeća Dragan Mirković. On je tvrdio da je tokom zločina ubijeno 200 ljudi, jer “toliko je moglo da stane u hangar”.

Đurković je naveo da je i tri mjeseca kasnije ponovo dobio naređenje od Mirkovića da se tijela izbace iz jame i prebace na drugo mjesto, ali nije znao na koje mjesto. Taj posao su radili 15 dana, ali isključivo noću kako im je bilo i naređeno, a kako ih niko ne bi vidio.

Svedok je rekao i da ne poznaje nikog od optuženih.

Hanifa Đogaz iz udruženja “Majke Srebrenice”, koja je izgubila dva sina, kćerku i muža navela je da je svako suđenje potresno kad se ne govori istina.

– Nema istine nigde, ovo je sve laž. Što svjedoci govore, to je sve laž – kazala je ona novinarima u Beogradu nakon suđenja.

Kako je navela, šta da kaže kada svjedok kaže da je ubijeno 200 ljudi, a ubijeno je hiljadu ljudi.

– Šta da kažem, samo mi se pritisak diže, ovo je teško izdržati sve – dodala je.

Ona je izrazila očekivanje da “će neka pravda biti dostignuta”.

Marina Kljaić iz Fonda za humanitarno pravo ocijenila je da je očigledno da današnji svjedok o detaljima koji govore u prilog masovnosti zločina ne želi da govori.

– Očigledno je da govori samo dio onoga što je njemu poznato. Imali smo prošli put svjedoke koji su jasno govorili da je duž puta bila vojska, a on govori da apsolutno nikog nije vidio -kazala je.

Prema njenoj ocjeni, broj stradalih koji je on naveo je samo njegovo viđenje, a u cilju umanjenja zločina.

– Njegovi parametri nisu nešto na čemu se može zasnovati realna procjena, počev od veličine hangara i toga da je vidio tijela samo unutra do činjenice da su svjedoci govorili da je bilo tijela i ispred hangara – kazala je.

Branilac optuženih Vićentije Darijević ocijenio je da današnje svjedočenje Đurkovića pokazuje da u hangaru nije bilo više od 200 leševa, što, kako je rekao, ne potvrđuje navode iz optužnice.

Sljedeće suđenje zakazano je za 9. april.

(SB)

Back to top button