LOS ANGELES: MLADIĆ IZBAČEN IZ AVIONA ZBOG RIJEČI “INŠALLAH”

Khairuldin Makhzoomi, 26-godišnji student političkih nauka Univerziteta Kalifornija u gradu Berkeleyu, izbačen je iz aviona u Los Angelesu zbog toga što je pričao na arapskom jeziku.
Kako piše CNN, Makhozoomi trenutno radi na zahtjevu za izvinjenje aviokompanije i širenju priče o onome što mu se dogodilo, a što naziva islamofobijom.
Kako tvrdi Makhzoomi, sve je počelo kada je odlučio nazvati svog dajdžu u Bagdadu nakon što se ukrcao na avion u Los Angelesu 6. aprila. Čekao je na polijetanje aviona iz Los Angelesa prema Oaklandu kada je na arapskom jeziku razgovarao sa dajdžom telefonom o večeri sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonom kojoj je prisustvovao.
“Nazvao sam ga i razgovarali smo o svemu i svačemu. Dajdža mi je rekao da ga nazovem kada stignem u Oakland na šta sam ja rekao: insha'Allah, insha'Allah (ako Bog da), nazvat ću te čim stignem. Tokom tog razgovora, jedna žena je sve vrijeme zurila u mene. Mislio sam da sam možda previše glasno razgovarao pa me zbog toga gleda”, rekao je Makhzoomi, prenosi CNN.
Prema riječima Makhozoomija, ta je žena napustila avion, a dvije minute kasnije prišao mu je mladić u pratnji nekolicine policajaca.
“Mladić je došao s policajcima u roku od dvije minute, ne mogu da vjerujem kako se sve brzo desilo. Tada su mi rekli da izađem iz aviona. Taj momak me odveo iz aviona kroz pokretni tunel, mislim da je zaposlenik aviokompanije ‘Southwest’. Bio je veoma agresivan prema meni, nimalo nije bio ljubazan. Pokušao je da mi se obrati na arapskom, ali ga nisam razumio stoga sam mu rekao da mi govori na engleskom. Uplašio sam se. Pitao me s kim sam razgovarao i rekao je: Zašto si govorio arapskom, znaš da je okruženje sada jako opasno. Onda su došli psi tragači zbog moje torbe te agenti FBI, a ja sam rekao kako sam samo rekao riječ insha'Allah. Ispitivanje je brzo završeno, ali nisu mi dozvolili da se ponovo ukrcam u avion”, rekao je Makhzoomi.
Aviokompanija “Southwest” odbila je govoriti o detaljima incidenta, a oglasila se saopćenjem u kojem navodi kako “aviokompanija ne toletiše diskriminaciju”.

“U vezi leta 4620, naša posada donijela je odluku da istraži prijavu o potencijalnim prijetećim komentarima u našem avionu. Grupa naših zaposlenika među kojima i posada odlučila je izvidjeti situaciju. Poštujući privatnost onih koji su uključeni u slučaj, nećemo dijeliti javno bilo kakve dalje specifičnosti događaja”, navodi se u saopćenju.Sa druge strane, Makhzoomi ističe kako zahtijeva izvinjenje kompanije zbog toga što je izbačen iz aviona 6. aprila.
“Sve što želim jeste izvinjenje. Mi kao ljudi, Iračani, Amerikanci, Iranci, svi imamo nešto zajedničko, a to je naše dostojanstvo. Ukoliko to neko pokuša da vam oduzme, morate se boriti, ali ne agresijom već znanjem i edukovanošću”, rekao je Makhzoomi.

Klix.ba

Back to top button