Pušten u promet put koji spaja dva entiteta i dvije općine

Na području Općine Kalesija u srijedu, 27.03. 2019. godine zvanično je pušten u upotrebu novoizgrađeni put „Odvajanje za Sapnu M4 – Drvenički Lug“, koji je regionalnog značaja i spaja dvije općine u dva bh. entiteta.

U značajnoj mjeri doprinijet će ostvarenju povratka u općini Osmaci kao i budućoj komunikaciji stanovništva općina Kalesija i Osmaci, a posebno razvoju privrede i poljoprivrede jer jednim dijelom prolazi kroz industrijsku zonu Kalesija Gornja, a ostalom dužinom kroz poljoprivredno zemljište te značajno skraćuje udaljenost između dva administrativna centra.


Sredstva za izgradnju ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta osiguralo je u najvećoj mjeri Federalno ministarstvo rasljenih osoba i izbjeglica, potom Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – PCU projekat, Ministarstva za ljudska aprava i izbjeglice, općine Kalesija i Osmaci te vlade Turske i Norveške. Kompletan projekat je završen u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica.

Puštanju u promet ovog infrastrukturnog projekta prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić koji je kazao da je Ministarstvo u ovom mandatu poseban naglasak stavilo na jačanje saobraćajne povezanosti povratničkih zajednica.


“Putevi uspostavljaju komunikaciju i spajaju ljude, omogućavaju razmijenu roba i usluga. Simbol su povezanosti te boljih uslova života i rada. Putna komunikacija preduslov je kvalitetnijih uslova života, dostupnosti obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ali i ekonomskog razvoja. Stoga ova putna dionica ima dodatni značaj, ne samo da učini pristup lakšim, bržim i boljim, nego i da poveže dvije povratničke zajednice u dva bh. entiteta“, kazao je ministar Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za ovaj projekat na području Općine Kalesija osiguralo je sredstva u iznosu od 320.000,00 KM. Utrošena su za izgradnju mosta preko rijeke Spreče, potom izgradnju dionice od Podvožnjaka ispod željezničke pruge do mosta preko rijeke Bukovice te dionicu od Lovačke kuće kod mosta preko rijeke Bukovica do mosta preko rijeke Spreče.

“Saradnja svih nivoa vlasti je primjer pozitivne prakse u radu za opću korist lokalne zajednice, sa fokusom na povratnička naselja. Ovo jesu i primjeri ulaganja u projekte od općeg interesa te su preduslov razvoja lokalnih zajednica ali i održivosti povratka”, poručio je ministar Ramić.

Inače, put je dužine 2,6 kilometara sa dva savremena armirano-betonska mosta i širine 5,5 metara asfaltnog zastora, sa planiranim kružnim tokom za priklljučak na magistralni put M4 Tuzla-Zvornik.

Svečanosti puštanja u promet puta prisustvovali su i načelnici općina Kalesija i Osmaci.

Back to top button