Predsjednik SDA Novi Grad Huso Ćesir fizički nasrnuo na fotografa Žurnala

Adi Kebo se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u Ćesirovu firmu "Bosnaplast"

Predsjednik Općinskog odbora Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na fotografa Žurnala Adija Kebu. Fotograf se nalazio na radnom zadatku, fotografirao je ulaz u Ćesirovu firmu “Bosnaplast”, o čijem poslovanju piše Žurnal. U tom momentu nalazio se na trotoaru prekoputa firme, na javnoj površini.

Čitav napad fotograf je uspio zabilježiti kamerom. Kao što se na snimku može vidjeti, još dok je prilazio fotografu Žurnala, Ćesir je prijetio da će mu razbiti kameru. Iako ga je fotograf upozoravao da se nalazi na javnoj površini, na radnom zadatku, Ćesir je nastavio grubo nasrtati i pokušavati oteti kameru. U jednom momentu prišao je i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je istrgnuo kameru fotografu Žurnala Adiju Kebi.

Kameru je dao ocu, koji se uputio prema ulazu u firmu “Bosnaplast”. Kebo je izvadio telefon u namjeri da zove policiju. Kada je to vidio, predsjednik OO SDA Novi Grad vratio je oštećenu kameru Adiju Kebi.

Novinari Žurnala u posljednje dvije godine istraživali su poslovanje firmi u vlasništvu Huse Ćesira – “Bosnaplast” i “Femas”. U posljednje tri godine te firme su glavni dobavljači plastenika za Općinu Novi Grad. Odlukom Semira Efendića iz budžeta općine Novi Grad isplaćeno je više od 80.000 KM Ćesirovim firmama.

Žurnal je prije mjesec objavio tekst o tome kako firme Huse Ćesira dobivaju tender od Općine Novi Grad. Kada se na tender prijavi firma Huse Ćesira, posao mora biti dodijeljen stranačkom šefu načelnika Efendića. Da bi šefova firma pobijedila na tenderu, iz Općine će korigirati cijene u ponudi da bi bila najpovoljnija. Kada se to otkrije i čitav postupak poništi, iz Općine Novi Grad jednostavno će raspisati novi tender na kojem će posao dobiti neka druga firma u vlasništvu istog čovjeka – Huse Ćesira.

Napad na fotografa Žurnala prijavljen je policiji.

Žurnal