Otvaranje EU za peradare će osigurati nove šanse i na domaćem tržištu

Dok se dio proizvođača peradarskih proizvoda priprema za izvoz u EU, oni koji su nešto više fokusirani na lokalnu zajednicu, vide u tome šansu za rasterećenje tržišta, te njihovo širenje prodaje i proizvodnje.

Jedna od njih je kompanija “Agromix” koju je u Doboju 1996. godine osnovao Slaviša Bukejlović. Jedan je od najpoznatijih domaćih proizvođača koji se fokusira na lokalno tržište, kao i zagovornik uvezivanja peradara širom zemlje.

– Od svog osnivanja smo se primarno bavili proizvodnjom i prodajom stočne hrane. Također, bili smo značajno uključeni u transport, te prodaju konzumnih jaja. Sa 2017. godinom krećemo i sa proizvodnom linijom za preradu piletine. Danas imamo svoju mesaru u centru grada, prodajemo našu piletinu i polutrajne pileće proizvode – izjavio je Bukejlović, direktor Agromixa.

Trenutno u “Agromixu” rade 83 radnika, a kompanija opskrbljuje velike trgovačke lance na teritoriji cijele BiH.

– Radimo sa kooperantima, imamo svoje farme, te godišnja proizvodnja obuhvata oko 850.000 tovnih pilića, od čega mi u svojim objektima proizvedemo oko 320 hiljada. Imamo kapacitete i želimo širiti proizvodnju gotovih pilećih proizvoda, te vjerujem da ima mjesta za naš rast na domaćem tržištu – dodao je Bukejlović.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom kompanija “Agromix” je zajedno sa udruženjima peradara/živinara zagovarala liberalizaciju tržišta EU za bh. proizvode. Bukejlović poručuje da se zajedničkim aktivnostima šalje važna poruka.

– Na ovom tržištu nema nepoznanica. Morate pratiti trendove, vidjeti šta će više od pilećih proizvoda ići prema Evropskoj uniji, šta će ostati na bh. tržištu. Tako će se razlikovati cijene i na domaćem tržištu. Na proizvođačima je da prepoznaju svoju šansu – zaključio je Bukejlović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Izvor:
Fena

Back to top button