Šta je stvarni razlog da Zmajeve ne gledamo na državnoj televiziji?

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicama protiv Armenije (2:1) i Grčke (2:2) počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Zmajeve ne gledamo na državnoj televiziji, a BHRT se od našeg A tima “oprostio” s posljednjom utakmicom kvalifikacija za SP 2018. godine u Rusiji.

Krajem novembra 2017. godine Evropska fudbalska federacija (UEFA) na svojoj službenoj stranici objavila je spisak vlasnika prava za TV prijenose Lige nacija i kvalifikacija za EURO, a prava za BiH otkupio je kanal Sportklub, odnosno grupacija United Media.

I tako smo mečeve Lige nacija protiv Sjeverne Irske i Austrije, te duele protiv Armenije i Grčke u borbi za EP gledali, prvo na Pink BH, a poslije na Nova BH, koju je kupila Media United kako bi imala kanal s nacionalnom pokrivenošću.

Gdje je u svemu tome državna televizija BHT? Zakoni kaži da Javni servis mora učiniti sve kako bi osigurao prijenose događaja od posebnog značaja. A utakmice Zmajeva su definitivno od posebnog značaja.

BHRT je učestvovao na na tenderu za kupovinu prava utakmica Lige nacija, kvalifikacija za EURO 2020 i EP-a, ali je United Media ponudila mnogo veći iznos (nezvanično, razlika je oko desetak miliona eura). United Media, odnosno SportKlub je kupio paket za sve države regiona, pa isti problem imaju i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori…

No, ne i Sloveniji. Tamo je državna televizija, uz pomoć i urgencije slovenske vlade, uspjela otkupiti prava za utakmice kvalifikacija koje se umjesto na POP TV (u vlasništvu United Media), kako je prvobitno bilo planirano, emituju na državnoj televiziji.

Nezvanično saznajemo da je i BHRT pokušala od United Medie otkupiti prijenose kvalifikacija za EURO 2020, ali nisu imali priliku da to urade! Bilo je najavljeno raspisivanje tendera za sublicencu za područje BiH, ali, navodno, taj tender nikada nije raspisan… U međuvremenu United Media je kupila Pink BiH i osigurala kanal s nacionalnom pokrivenošću, te tako BHRT-u nije “pružila ni promil šanse” da svojim gledaocima omogući prijenose utakmica.

Nezvanično saznajemo da se BHRT žalio i Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), ali ništa se nije promijenilo…

Izvor:
Faktor

Back to top button