PRVA BH. PARADA PONOSA 8. SEPTEMBRA U SARAJEVU

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini bit će održana 8. septembra ove godine u Sarajevo.
Kako su organizatori ove manifestacije naglasili na današnjoj konferenciji za medije, BiH će se na taj način, uz Makedoniju, ove godine pridružiti zemljama regiona u kojima se povorke ponosa već godinama održavaju.
Inicijativa dolazi od 15 aktivista Prijedora, Banja Luke, Sarajeva i drugih gradova BiH.
Član Organizacionog odbora povorke ponosa Branko Čulibrk ističe da ova manifestacija predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih LGBT osoba.
– Slogan povorke će biti ‘Ima izaći’, a predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što imaju drugi građani BiH – rekao je Čulibrk.
Članica Organizacionog odbora povorke ponosa Lejla Huremović ističe da povorka dokazano doprinosi poboljšanju života LGBT osoba, koje su svakodnevno diskriminisane.
– To je jedan od najvažnijih događaja za LGBT osobe koje su svakodnevno izložene diskriminaciji. Poštujemo principe antifašizma, solidarnosti i ravnopravnosti i borimo se za slobodu LGBT osoba. Ne borimo se samo za svoju slobodu, već i za slobodu svih grupa koje su diskriminisane i nad kojima se vrši nasilje ili su isključene iz društva – naglasila je Huremović.

Dodala je da povorka ponosa stavlja nasilje nad LGBT osobama iz nevidljive u vidljivu sferu. Članica organizacionog odbora Dajana Bakić naglašava da je najava za održavanje povorke ponosa jutros predata Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
– Očekujemo od institucija da odgovorno rade svoj posao jer ljudska prava nisu ekskluzivna za samo određene društvene grupacije, a pozivamo sve građane i građanke na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa – podvukla je Bakić.
Organizacioni odbor povorke ponosa vjeruje da će institucije koje su zadužene za red i mir u BiH ozbiljno pristupiti ovoj manifestaciji i zaštiti osobe koje tog dana u okviru povorke izađu na ulice Sarajeva.

(Hayat / Foto: Fena)

Back to top button