13 stvari zbog kojih je Švicarska najsretnija zemlja na svijetu

Cijene su uglavnom veće, ali treba uzeti u obzir i puno veći standard
Na vrhu ljestvice nalazi se Švicarska s prosječnom ocjenom od 7,58. Ništa neočekivano. Švicarska tradicionalno slovi za jednu od najbogatijih zemalja, a uspješno je izbjegla i gospodarske probleme, poput visoke nezaposlenosti i prekomjernih dugova, s kojima se muči velik dio europskih zemalja.
Osim što su puno sretniji od nas, odlučili smo istražiti i usporediti i druge podatke i razlike između Švicaraca i nas.
1. BDP I BROJ STANOVNIKA
Hrvatski BDP po stanovniku prije dvije godine iznosio je 20,39 američkih dolara. Neusporedivo manje od švicarskog koji je iznosio 45,26 dolara.
U Švicarskoj je oko 7,5 milijuna stanovnika, u Hrvatskoj je po zadnjem popisu stanovništva taj broj iznosio 4,4 milijuna stanovnika.
Središnji zagrebački Trg bana Josipa Jelačića WIKIPEDIA
2. ŽIVOTNI VIJEK
Prosječan Hrvat doživjet će 73,9 godine, a Hrvatica 80,6. Ti podaci smještaju nas na 20. mjesto zemalja Europske unije, pisao je Večernji list.
Švicarski muškarac, pak, živjet će čak 7 godina više od hrvatskoga (80,7), a Švicarka 5 godina više od Hrvatice (85,1). S ovim životnim vijekom, Švicarska se nalazi na visokom 2. mjestu u ukupnom svjetskom poretku.
3. STOPA NATALITETA
Što se tiče nataliteta, tu smo Švicarcima uz bok, prema listi iz Wikipedije, u 2012. u Švicarskoj se na 1000 stanovnika rodilo 9,2 djece, dok je u Hrvatskoj ta stopa malo niža, te iznosi 9.
4. BROJ NEZAPOSLENIH
Brojem nezaposlenih šišamo Švicarsku za čak 6 puta. U 2013. godini u Švicarskoj je 79% populacije između 15 i 64 godine imalo plaćeni posao. Iako i u njih zapošljivost u zadnje doba pada, pa im je nezaposlenost sada na 3,6%, to je još uvijek 6 puta bolje od naših 19,7% nezaposlenih.
Redovi ispred HZZ-a PIXSELL
5. STOPA KRIMINALA
Švicarska ima jednu od najnižih stopa kriminala u svim industrijaliziranim zemljama unatoč liberalnom zakonu o posjedovanju oružja (8 milijuna Švicaraca posjeduje 2,3 do 4,5 milijuna pištolja). U 2011. godini dogodilo se 0,6 ubojstva na 100,000 stanovnika, dok se u SAD-u, naprimjer, 2012. godine dogodilo 4,7 ubojstava na 100,000 stanovnika.
Hrvatska tu baš ne zaostaje puno za Švicarskom. Podaci UN-a za Hrvatsku u 2012. godini govore da je stopa umorstava bila 1,2 na 100,000 stanovnika.
6. EDUKACIJA
Švicarci su educirana nacija. U 2013. godini 86% odraslih osoba u dobi između 25 i 64 godine imalo je završenu srednju školu.
odaci za Hrvatsku bitno su drugačiji iako jesu u stalnom porastu. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine samo 52,6% hrvatskih stanovnika (u populaciji od 15 godina naviše) imalo je završenu srednju školu.
7. GLAVNE GOSPODARSKE GRANE
Švicarska je poznata po svojim bankama
Švicarska je poznata po svojim bankama WIKIPEDIA
Švicarska ekonomija temelji se visokokvalificiranim radnicima u specijalističkim područjima kao što su mikrotehnologija, biotehnologija, farmacija te bankarstvo.
Hrvatska ekonomija, pak, temelji se na uslužnom sektoru, koji čini 70% godišnjeg BDP-a. Država se još nije izvukla iz gospodarske krize, a industrija gotovo da i ne postoji.
8. CIJENA JAVNOG PRIJEVOZA
U Zürichu ćete za mjesečni pokaz izdvojiti 550 kuna ili 330 ako imate manje od 25 godina. No, tim pokazom ćete se moći voziti svim mogućim sredstvima javnog prijevoza, počevši od trajekta, preko podzemne, tramvaja, autobusa. I još nešto, isti pokaz vrijedi za javni prijevoz na području cijele zemlje.
U Zagrebu ćete ZET-ov pokaz platiti 360 kuna i smjet ćete se voziti samo ZET-ovim tramvajima i autobusima po Zagrebu.
tramvaaaj
9. CIJENA SMJEŠTAJA
Cijena hostelskog smještaja na periferiji Züricha je 330 kuna, dok ćete u Zagrebu isti naći za stotinjak kuna.
Ako ste si odlučili priuštiti kraljevski tretman, pa je Vaš izbor luksuzni hotel s 5 zvjezdica kao što je Sheraton, u Zurichu ćete za sobu izdvojiti 1025 kuna, u Zagrebu će vas ista doći tristotinjak kuna manje.
10. CIJENA KAVE
Za kavu na špici u centru Zagreba izdvojit ćete 12-15 kuna. Kad se idući put požalite na to sjetite se da bi vas ista u Zürichu koštala 40-ak kuna (ali pritom se nemojte sjetiti njihova standarda).
11. PIVO/PIZZA/VINO
Pivo od pola litre u Zürichu ćete popiti za nekih 60-ak kuna, dok u Zagrebu za tu cijenu možete popiti 4, jer je prosječna cijena 15 kuna.
Cijena pizze je isto vrtoglava u odnosu na našu metropolu, i kreće se od 150 kuna pa naviše, ovisno jedete li u centru ili negdje na periferiji. U Zagrebu za 40 kuna možete pojesti skroz solidnu pizzu.
Što se tiče cijena vina tu smo izjednačeni sa Švicarcima, pa se njihove cijene kreću od 20 kuna pa naviše, a nešto tako je i kod nas. U zagrebačkom McDonaldsu cijeli meni ćete dobiti za 40 kuna, točnije 39. U Zürichu nećete izaći iz McDonldsa bez računa od stotinjak kuna. Naravno, Švicarska ima daleko bolji standard od Hrvatske.
12. SUVENIRI
Ako se nekad nađete u Zürichu i odlučite si kupiti neki suvenirčić za uspomenu, kao npr. magnet, budite spremni za njega izdvojiti 75 kuna. U Zagrebu im je cijena oko 20 kuna.
Još nas je jedan podatak o Švicarskoj fascinirao,a to je da po zakonu svaki automobil koji prometuje ulicama njihove države mora izgledati kao novi. Točnije, policija može kazniti vozača koji vozi automobil s oštećenjem, makar se radilo samo o ogrebotini. Usporedbe radi, kod nas može prometovati sve što ima kotače.
13. UPOTREBA MARIHUANE
Švicarska je, zajedno s SAD-om i Velikom Britanijom, među prvima u svijetu po stopi korištenja kanabisa. Procjenjuje se da oko 600,000 korisnika godišnje popuši/pojede ili štagod preko 100 tona hašiša i marihuane svake godine, a posjedovanje marihuane je dekriminalizirano 2013. godine.
U Hrvatskoj se trenutno vodi velika rasprava o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe te će stručnjaci Vladi poslati dosta liberalne preporuke. Prema podacima iz 2010. godine kanabis konzumira 4%, tj. 176,000 Hrvata.

Back to top button