Šta nam poručuje Tužilaštvo BiH: Afera “vrbovanje selefija” odlazi u ladicu

Protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Republike Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu. Iskaz Krešića i Đakovića, dat u instituciji kojom rukovodi njihova rodica Gordana Tadić, bio je dovoljan da Tužilaštvo BiH zaključi kako oni zapravo nemaju nikakve veze sa nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH.

Niko od ispitanih, pojašnjavaju, nije iznio bilo kakva saznanja da su Krešić, Đaković i Bandić, koji nije saslušan “zahvaljujući” diplomatskom statusu, učestvovali u nezakonitim aktivnostima. “Zvaničnu informaciju” o tim aktivnostima, dodaju, u trenutku kada ih je potvrdio i detalno obrazložio u razgovoru za Faktor nije imao ni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Dakle, sudeći prema rezultatima “izvršenih provjera” Tužilaštva BiH, afera koja je potresla BiH i susjednu Hrvatsku, a zatim i Sloveniju, zapravo ne postoji. Nije omela Tužilaštvo BiH u svojim namjerama ni potvrda direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (SOA) Republike Hrvatske Daniela Markića da su službenici te agencije “razgovarali” sa H. Č., osobom koja je potvrdila saradnju sa SOA-om sve do trenutka dok od njega nije zatraženo da preveze oružje od Doboja do mesdžida u blizini Zenice.

H. Č. je u izjavi za portal Žurnal detaljno pojasnio s kim je, kada i kako sarađivao. Kontakt je potvrdio i direktor SOA-e, šef “mehaničara Davora”, osobe sa kojom je H. Č. komunicirao. Sve to nije bilo dovoljno Tužilaštvu BiH da na osnovu tog iskaza nastave istragu pa iz te institucije najavljuju da su započete nove aktivnosti jer su se “otvorila druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja o vrbovanju državljana BiH”.

Te aktivnosti, dodali su iz Tužilaštva BiH u današnjem saopćenju, će se “rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa Republikom Hrvatskom i Republikom Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti”.

Posljednji put je, podsjetit ćemo, Tužilaštvo BiH zatražilo međunarodnu pravnu pomoć krajem jula prošle godine. Tada je “međunarodna pravna pomoć” zatražena zbog vrlo transparentnih i nedvosmislenih prijetnji bivšeg generalnog sekretara SNSD-a i člana Glavnog odbora te stranke Rajka Vasića. Vasić je, podsjetit ćemo, Bošnjacima putem društvene mreže Twitter prijetio novim genocidom. Od tada do danas, uprkos medijskim upitima, nismo saznali sudbinu Vasićevog predmeta, koji je, uzimajući u obzir izostanak konkretnog i logičnog epiloga, očigledno zataškan.

Međunarodna pravna pomoć na koju se Tužilaštvo BiH voli pozvati je, prema svemu sudeći, eufemizam za zataškivanje predmeta čije adekvatno rješavanje nije u interesu te pravosudne institucije ili osoba iz svijeta politike sa kojima se čelnici Tužilaštva BiH dovode u vezu.

Afera vezana za aktivnosti SOA-e je danas zahvatila i Sloveniju, čiji su mediji otkrili vezu pojedinih aktera aktivnosti u BiH sa prisluškivanjem slovenačkih zvaničnika u ljeto 2015. godine. Ukoliko institucije Slovenije otkriju ono što Tužilaštvo BiH nije uspjelo, to neće biti prvi takav slučaj, s obzirom da su, podsjećamo, institucije SAD-a, za razliku od Tužilaštva BiH, otkrile povezanost Nikole Špirića sa koruptivnim radnjama te su ga, skupa sa cijelom porodicom, smjestile na “crnu listu”.

Izvor:
Faktor

Back to top button