Pokrenuta inicijativa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona

Pokrenuta je incijativa za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, ekskluzivno saznaje portal Faktor. Incijativu su, kako saznajemo, do sada potpisali skupštinski zastupnici DF-a, SDA i SBiH, a očekuje se da svoje potpise ubrzo stave i zastupnici SDP-a.

Vladom TK, koja je od izbora u tehničkom mandatu, upravlja Mirsad Kukić, predsjednik PDA, a u njoj još sjede i ministri SBB-a.
Procedura nalaže da se incijativa iznese prije usvajanja dnevnog reda redovne sjednice, a potom će trebati 18 ruku koje će podržati da se ova tačka uvrsti u dnevni red.
Također saznajemo da je u zahtjevu navedeno da potpisani zastupnici traže da se na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 8. april, uvrsti još jedna tačka dnevnog reda, a to je smjena Vlade TK.
Portal Faktor je došao u posjed inicijative za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, koja je danas pred sam kraj radnog vremena, predata na protokol Skupštine TK.
Incijativu je potpisalo 15 zastupnika iz četiri političke stranke i to DF-a, SBiH, SDA i SDP-a. Inače, navedene stranke ukupno imaju 24 zastupnika u Skupštini TK, a za smjenu Vlade je potrebna većina koja iznosi 18 zastupnika.
Također saznajemo da inicijativu nisu stigli potpisati svi zastupnici svih navedenih stranaka, jer je bio dogovor da incijativa bude predata već danas do kraja radnog vremena. U incijativi je navedeno da ju je potpisala trećina zastupnika, čime su ispunjeni uvjeti iz Poslovnika.


(Bportal.ba/Faktor)

Back to top button