Anketa: Mektiću vjeruje 92 posto ispitanih, a Tužilaštvu BiH samo osam

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u petak je obavijestilo javnost da će pokrenuti istragu protiv Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH.

Prethodno je Tužilaštvo obavijestilo javnost da neće provoditi istragu protiv Mije Krešića, zamjenika miistra sigurnosti, Mate Đakovića, novinara, i Ivana Bandića, hrvatskog konzula u Tuzli. Sva trojica su se spominjala u medijskim izvještajima, a u vezi sa aferom vrbovanja selefija u koju je umiješana Sigurnosno-obavještajna služba Hrvatske (SOA). Trojac je u svojim medijskim istupima u vezu sa aferom dovodio i ministar sigurnosti BiH, dok su oni takođr u medijima, sve negirali. Tužilaštvo ih je ranije pozvalo da daju izjave, a potom i zaključilo da ih neće “istraživati”.

Tužilaštvo će istragu protiv Mektića “voditi u tajnosti”, jer će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti. Sam Mektić je rekao kako mu Tužilaštvo na teret stavlja “više djela, nego što ih je napisao Branko Ćopić”. U Tužilaštvu po ovom pitanju nisu bili duhoviti (ili ipak jesu?), pa su tako pobrojali šta se ministru stavlja na teret.

– Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti (član 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (član 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (član 235. KZ BiH) – navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

Dalje se navodi kako “iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedeni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”.

Slučaj vrbovanja državljana BiH da rade za SOA-u kako bi naša zemlja svijetu bila predstavljena kao terorističko uporište izazvao je burne reakcije, ne samo u BiH i Hrvatskoj, nego i mnogo šire. Javnost u BiH odavno nema povjerenja u pravosuđe, a naročito se to odnosi na Tužilaštvo BiH, što se može zaključiti po reagcijama građana na društvenim mrežama, ali i generalno kroz medije.

Nakon što je Tužilaštvo saopćilo da će provoditi istragu protiv Dragana Mektića, na našoj Facebook stranici pitali smo građane kome više vjeruju, Tužilaštvu ili Mektiću. U roku od 24 sata, koliko je anketa trajala, odgovor je dalo više od 1.700 korisnika ove društvene mreže. Rezultat je da 92 posto.
https://www.facebook.com/faktor.ba/posts/2235299236535713
Izvor:
Faktor

Back to top button