Pazite na svoju jetru: Evo što je najviše uništava, a čime možete je obnoviti!

Jetra je čistač našeg organizma. Poznata je i kao “tihi organ” jer se ne buni, ali jednom kada je otrujemo, dogodi se haos u organizmu.

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da vam je jetra opterećena:
hronični umor
depresija
česte glavobolje
nesanice
promene raspoloženja
PMS
Do toga dolazi ako jetri radite sledeće stvari:
Preterano i učestalo konzumiranje brze hrane, masne i pržene.
Hrana kao što su krompirići, čips, krofne, uštipci, tačnije, hrana koja ima mnogo masti, suviše je opterećujuća i otksična za jetru. Ona sadrži lipidne perokside koji oštećuju stanice jetre.
Preterano konzumiranje kafe
Preterano konzumiranje kafe najviše šteti jetri starijih ljudi. Tome se pridružuje i smanjena funkcija bubrega, tako da se, starijim osobama ne preporučuje konzuimiranje više kafa na dan.

Alkohol
Alkohol se razgrađuje u jetri, a njegova neumerena količina dovodi do raznih oštećenja, među kojima je i oštećenje mozga, gušterače i čitavog nervnog sistema. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti, mogućnost pojave hepaititsa i cirozu jetre.

Pušenje

Cigarete imaju mnoštvo toksičnih sastojaka u sebi, među kojima su benzapiren, policiklički aromatski ugljenovodonici, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein… Sve navedeno dolazi u krv pušača i ovaj zadatak za jetru je sve samo ne lagan.
Otrovi
Tragovi pesticida u hrani se nakupljaju u jetri i mogu da izazovu hronična oboljenja. Takođe, raznorazne vrste lekova, tableta i drugih supstanci veoma loše utiču na jetru, kao što i sami znate.
Ako želite da očistitie jetru, preporučujemo vam da što više konzumirate sledeće namirnice:
Artičoke
Beli luk
Jabuke
Kruške
Mahunarke
Gorko i zeleno povrće

Izvor: alternativno

Back to top button