Čović u prisustvu Vučića nije govorio o priključenju BiH NATO-u, podržao stavove Srbije

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, iako u svojim javnim istupima često naglašava potrebu za što skoriji ulazak BiH u NATO, danas se u društvu predsjednika Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru, ipak, ustručavao pocrtati ono za šta se zalaže, a to su ubrzane NATO integracije BiH.Štaviše, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon susreta sa Vučićem u Mostaru, odgovorajući na pitanje novinara da li je na sastanku bilo govora o NATO integracijama, nije govorio o priključenju svoje države Alijansi. Umjesto toga, njegov odgovor obuhvatio je samo Srbiju.

“Što se tiče dijela razgovora o NATO integracijama, tim temama ćemo se baviti još dugo vremena. Mi do kraja uvažavamo interese Republike Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti Republike Srbije kada je u pitanju taj dio integracija”, odgovorio je Čović na konferenciji za medije, a na kojoj je pored njega stajao i Vučić.

S druge strane on je početkom marta 2019. godine na sastanku sa novim Ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ericom Nelsonom, izrazio podršku “što bržem integriranju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO”.

“HDZ BiH je potvrdio jasnu opredjeljenost za EU i NATO put i taj put nema alternativu”, saopćeno je tada iz HDZ-a BiH.

Ovo, također, nije ni prvi put da Čović pred Vučićem iznosi stavove koje odgovaraju državnom vrhu Srbije. Javnost pamti i konferenciju za medije iz 2017. godine kada je Čović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH rekao kako će BiH svoje stavove o Kosovu prilagođavati Beogradu.
Klix

Back to top button