Korištenje 4G mreže: Potrebni savremeni uređaji i nove kartice

Do 1. juna traje akcija u okviru koje korisnici mogu besplatno postojeću karticu zamijeniti USIM karticom

Usluga 4G mreže je konačno dostupna korisnicima i u BiH.

Međutim, da bi korisnici mobilnog interneta mogli koristiti ovu uslugu potrebno je da ispune tri uvjeta, a to je da se nalaze na području koji je pokriven signalom 4G mreže, da imaju uređaj, odnosno smartphone, koji podržava 4G mrežu, te da imaju odgovarajuću karticu, jer umjesto dosadašnje SIM, moraju koristiti takozvanu USIM karticu u uređaju, pojasnila nam je Nađa Lutvikadić-Fočo, portparolka BH Telecoma.

– Trenutno je u toku promotivna akcija, koja traje do 1. juna, tokom koje korisnici mogu svoju postojeću karticu besplatno zamijeniti naprednijom USIM karticom. Akcija je namijenjena postojećim prepaid i postpaid korisnicima mobilne mreže BH Telecoma, te korisnicima postojećih Moj Combo i studentskih paketa, koji tokom akcije pređu na jedan od novih pretplatničkih extra mobilnih paketa BH Telecoma, ili na neki od novih paketa sa kombinovanim načinom plaćanja, kao što su Student NET, Student NET+ Combo NET, Teen i Assistan. Također, akcijom su obuhvaćeni novi pretplatnici mobilne mreže BH Telecoma koji zasnuju pretplatnički odnos tokom akcije, korisnici drugih mobilnih operatera koji prenesu broj u mrežu BH Telecoma tokom akcije, te korisnici Moj izbor/Top Tim/Biz izbor usluga koji podnesu zahtjev za zamjenu na USIM kartice. Oni koji nisu obuhvaćeni akcijom zamjenu kartice plaćaju pet maraka – pojasnila je Lutvikadić-Fočo.

S obzirom da usluga 4G mreže nudi i do 10 puta veće brzine interneta, te mogućnost korištenja “težih” aplikacija, poput livestreama, video igara i slično, interesovalo nas je kako korisnici mogu spriječiti da u jednom danu, ili za samo nekoliko dana, potroše cjelokupnu mjesečnu količinu besplatnog interneta. Portparolka BH Telecoma nam je kazala da novi paketi usluga, namijenjeni za 4G mrežu, nude daleko veću količinu besplatnog interneta.

Također je napomenula i kako će korisnici ove kompanije već od danas osim u Sarajevu, uslugu 4G mreže moći koristiti i u Mostaru, gdje je pušten testni signal.

Sličan odgovor smo dobili i iz kompanije m:tel, gdje su nam potvrdili vijest da su dobili dozvolu RAK-a za pružanje usluga 4G mreže, te da je za njeno korištenje potrebno imati telefone i kartice koji podržavaju 4G tehnologiju. Korisnici koji nemaju odgovarajuću karticu mogu je zamijeniti u najbližoj poslovnici m:tela, a ova zamjena košta 5,85 KM.

Izvor:
Faktor

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f