Srebrenica: Doktorica Fatima besplatno vrši pregled žena – mogu doći svi

Za žene Podrinja u nedjelju, 7. aprila, organizovani su ginekološki pregledi koje vrši doktorica Fatima Dautbašić–Klempić.Kako je za Faktor kazala Mediha Smajić, direktorica Udruženja “Sjaj Srebrenica” koje je pokretač ovog projekta ovi pregledi se održavaju već duži niz godina.

dr. Fatima Klempić
Pregledi su besplatni i održavaju se u Domu zdravlja Srebrenica. Doktorica vrši ginekološke preglede, radi papa testove, ukazuje na potrebu za daljim liječenjem, ukoliko neko ima teža oboljenja i te pacijentice upućujemo u Tuzlu, Banju Luku ili dalje. Iako zaposlena u Tuzli, nastavila je da dolazi u Srebrenicu, a nikada nije imala honorar za svoj dolazak, ali nju nešto vuče u Srebrenicu i uvijek se stavlja na raspolaganje ženama – kazala je Smajić.Sve žene su, kaže, dobrodošle, ne samo sa područja Srebrenice, već i iz Bratunca, Milića i okolnih sela.

Sve žene koje dolaze na preglede su zadovoljne. Doktorica Fatima je jedna prekrasna žena, neko ko dođe kao osvježenje na ovu našu svakodnevnicu i što se tiče Srebrenice, mi ćemo joj biti vječno zahvalni – ističe Smajić.Trenutno u Srebrenici u Domu zdravlja nema redovnih ginekoloških pregleda, zbog, kako kaže Smajić, tehničkih problema, pa ova ustanova sarađuje sa DZ Bratunac.Pacijentice uglavnom dolaze sa sela i na pregled trebaju otići u Bratunac. Međutim, ovako imaju svakih 15 dana ili mjesečno pregled kod dr. Fatime. Zna se desiti da ona dođe oko 10 sati i da završi oko osam navečer i za to vrijeme pregleda 60 do 70 žena – kaže Smajić.

Odziv žena je odličan, ističe naša sagovornica.

Ne znamo kako toliku količinu posla fizički podnosi. Međutim, ona je divna i skromna osoba i neće nikoga vratiti, te će svako dobiti uslugu – navodi Smajić.Direktorica Udruženja Sjaj kaže kako žene o ovim pregledima na vrijeme informiraju kako bi se redovno kontrolisale i brinule o svom zdravlju.

Faktor.ba

Back to top button