Nove provokacije Dodika: Bošnjaci grade lažni mit o stradanju u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tokom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”.
U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen.
“Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji”, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja je danas počela u Banjoj Luci.
Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrisana na samo sedam dana.
“To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitav period rata i neka istorijska kretanja i pocese”, ustvrdio je on.
Navodi da je Ashdown inicirao priču o Srebrenici.
“Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH… Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je potreban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit”, ustvrdio je Dodik.
Naveo da je da su Srbi procesuirani za dešavanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića.
“Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju”, tvrdi on ističući da se “pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama”.
U svom obraćanju novinarima nijdnom nije pomenuo riječ genocid.
Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku”, Dodik kaže da ovakvi skupovi daju “jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici”.

(Klix.ba / ZASREBRENICU.ba)