ZVIZDIĆ ODBRUSIO DODIKU: “Drina će ostati granica do sudnjeg dana”!

Premijer BiH i dopredsjendik SDA, Denis Zvizdić, prokomentarisao je crtanje granica Milorada Dodika prema kojem RS, Srbija i dio Crne Gore čine novu državu. Našalio se da je Dodik možda crtao granice gdje će biti 4G Plus mreža, ali i istakao da će granica na Drini ostati granica između BiH i Srbije do sudnjeg dana.
Kako kaže, BiH želi graditi odnose sa susjedima, ali na bazi poštivanja. Pozvao je susjede na pridržavanja međunarodnog prava i potpisivanje ugovora o granici sa Srbijom i Hrvatskom.
“Povezivanje bh. entiteta s Kosovom nema ni hostorijsko, a ni pravno utemeljenje. Nosimo odgovornost da se svi potrudimo da otvaramo vrata budućnosti. Vrijeme je da na Balkanu pređemo na 5G, a sada smo izgleda na 2G kada je riječ o političkim odnosima”, kazao je Zvizdić.
Iscrtavanje granica nazvao je igranjem sa slikovnicama podsjećajući da smo kao malo čitali bajke i basne, ali da smo to prevazišli.
“Ako neko razmišlja da mijenja granice onda je on najveći protivnik svih građana Zapadnog Balkana. Mi svi znamo kako se odluke na Balkanu jedino mogu mijenjati”, rekao je Zvizdić.
Zaključio je riječima da su dobre komšije oni od čijih se postupaka ne strahuje.
Premijer Zvizdić je reagirao na posljednji javni istup lidera SNSD-a, Milorada Dodika, koji je u intervjuu za portal Espreso. rs, ponovo govorio o prekrajanju granica, rekavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora da postoji.
“Znam da se neće desiti sada, ali sam siguran da će to biti u ovom vijeku. Stvoriće se uslovi za srpsku nacionalnu integraciju i tu treba biti pametan. Naša politička želja je to”, poručio je Dodik.
Takođe, 2017. godine u Intervjuu za njemački “Deutsche Welle” Dodik je nacrtao mapu, kako bi prema njegovom viđenju trebao da izgleda region, i na kojoj su Srbija i Republika Srpska bile jedna država.

(S.B.)

Loading...