Čuli smo za Kušlat džamiju, znamo gdje se nalazi, pogledajte njenu unutrašnjost i putić kojim možete doći do nje. (VIDEO)

Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat u zvorničkom naselju Pahljevići kod Drinjače, stoljećima privlači pažnu prolaznika i znatiželjnika, posebno zbog njene lokacije, jer je izgrađena na nepristupačnom terenu.
Osim toga, ona svjedoči i o duhovnosti toga kraja. O njenom nastanku ispričane su mnoge legende.
Smatra se jednom od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Radi se o jedinstvenom objektu izgrađenom u ranom osmanskom periodu, u 15. stoljeću, između 1460. i 1480. godine. Smještena je na stijeni pored puta između Zvornika i Konjević-Polja.
Do nje se može doći samo pješačenjem, uskim putm kroz šumu. Srušena je tokom agresije na BiH 1993. godine, kao i brojne druge džamije i mektebi u Podrinju. Obnova je počela u oktobru 2011, zahvaljujući vakifima advokatu Aliji Efendiću iz Zvornika i njegovoj majki, rahmetli Hasibi, te porodici Hujdurović, dr. Senadi i dr. Džemilu.
Tvrđava Kušlat prije dolaska Osmanlija predstavljala je srednjovjekovni utvrđeni grad. Iz ove utvrde štićeni su karavani, ali i obični putnici. Nakon dolaska Osmanlija, zbog duhovne i vjerske potrebe njihovih vojnika sagrađena je Kušlat džamija.
Za nju čuveni putopisac Evlija Čelebija kaže da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Mehmeda Drugog el-Fatiha (Osvajača).

U prošlosti džamija Kušlat bila je popularno mjesto, i to ne samo za vjernika. Putnike, namjernike, privlačile su i legende vezane za njen nastanak.

Infosvijet/ Faktor

Back to top button