MILORAD DODIK: U BIH NEĆE BITI RATA, STALO MI JE DO MIRA

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, smatra da BiH ne može funkcionirati i biti uspješna zbog težnje Bošnjaka za majorizacijom te da je to jasno i Evropljanima.
– U Federaciji BiH to već pokušavaju raditi s Hrvatima, a onda bi to radili sa Srbima zalažući se za priču o građanskom uređenju u zemlji koja ima Ustav koji kaže da se ona sastoji od dva entiteta i tri naroda – rekao je Dodik sinoć za RTRS.
Dodik je ocijenio kako se u BiH živi neki virtuelni život koji podrazumijeva građansko uređenje kojeg uopće nema u političkom sistemu i sistemu vlasti.
On je istakao kako je u FBiH srpski narod potpuno ponižen i devastiran.
– Političkom snagom koju imamo delegacija Srba u Domu naroda FBiH prvi put je popunjena nakon Dejtona – istakao je Dodik.
Tvrdi kako nije provedena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” od prije deset godina, jer je problem u FBiH.
– U RS je u vezi s tim pitanjem postignut konsenzus. Republika Srpska je nastavila i dalje birati člana Predsjedništva na neposrednim izborima. Spremni smo da kažemo, ne bira srpskog člana, već jednog člana Predsjedništva da bismo se prilagodili toj farsi – rekao je Dodik.
Smatra da se u Predsjedništvu BiH bori za interese RS i srpskog naroda i da tamo nije nikoga povrijedio od Bošnjaka i Hrvata.
– U BiH neće biti rata. Stalo mi je do mira, razvoja, da niko nikome ne smeta, da ne spriječava projekte i tako se ponašam – istakao je Dodik i ponovio da neće prihvatiti ono što Bakir Izetbegović hoće u Sarajevu i da nema popuštanja.
Na pitanje šta ako četiri godine ne bude formirano Vijeće ministara, Dodik je rekao da je i to moguće jer je BiH nemoguća zemlja.
– Nemam volju da BiH napravim mogućom zemljom. Imam volju da uzmem samo ono što pripada RS i ništa me drugo ne zanima. Želim da štitim naš nacionalni državni i republički interes na taj način – napomenuo je Dodik.
On je rekao da zaštitu srpskog nacionalnog interesa spore oni koji ne dozvoljavaju da kažu da u vlast u zajedničkim institucijama trebaju doći legitimno izabrani predstavnici iz RS.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Back to top button