Poznata igra Dodika i Vučića, strah od opozicije i mogući sukob

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov kazao je za Vijesti.ba kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izuzetno oslabljen.

Popov smatra da je Vučić samim organizovanjem mitinga podrške u petak u Beogradu priznao da ima strah od opozicije.

„On je oslabljen svakako protestima što je pokazao i time što je učinio sve da dovuče što više ljudi onim silnim autobusima i sendvičima. To je očigledno da se osjeća ugroženim i da hoće da pokaže svoju snagu“, kaže Popov.

S tim, dodaje Popov, što on i dalje pokazuje aroganciju i odbija bilo kakav razgovor s opozicijom i bilo kakve ustupke apro po onih uslova koje je postavila opozicija. Tako da je očito da će se nastaviti nadmetanje između opozicije i vlasti, a sada je pitanje ko će tu uspjeti da nadjača.

„Problem je što opozicija nema taj potencijal koji ima Vučić kao vlast. Prvo, da dovede tolike protestante, a drugo što je vlast homogena za razliku od opozicije koja je šarolika od one krajnje desnice do ljevice. Evo, Đilas je upravo dok je bio ovaj Vučićev miting formirao stranku neke ljevice, tako da je i to nešto što umanjuje težinu ovih protesta, jer se sve više kruni broj učesnika na protestima zato što jednima ne odgovara desnica, a drugima ljevica“, smatra naš sagovornik.

Moguća radikalizacija

Sada, prema njegovom mišljenju, sve zavisi od toga da li će doći do radikalizacije protesta, jer to je jedina izlazna varijanta.

„Opozicija ako počne da se kruni, onda mora ući u radikalnije varijante, a onda to znači opasnost od sukoba i incidenata koji mogu da dovedu do veće katastrofe“, dodaje Popov.

Vučić je tokom mitinga u Beogradu govorio o regionalnoj saradnji i prijateljskom odnosu s BiH i Hrvatskom, dok je Milorad Dodik govorio o nezavisnoj RS i uklanjanju granice između dvije zemlje.

Poznata igra Dodika i Vučića

„To je već stara i poznata igra da Dodik govori o tome da RS samo što se nije pripojila Srbiji, a onda je Vučić pomiritelj i šalje poruke mira svima, on priznaje cjelovitost BiH. To je stara priča i nema ništa novo u svemu tome“, kaže Popov.

Popov je kazao i kako je vrlo opasna odluka Narodne Skupštine RS-a da usvoji Nacrt zakona o uvođenju rezervog sastava policije.

„To je vrlo opasno, jer sada vidimo da i u Federaciji traže isto što znači da se stvaraju dvije alternativne vojske. Ne mogu da ponište stvaranje zajedničke vojske koja je stvorena nešto ranije, pa je onda Dodik krenuo u formiranje svoje paravojske kroz taj pojačani policijski sastav, a s druge strane imamo, mislim da je to SDA, koja je tražila da se formira rezervni sastav policije u Federaciji. To već sada vodi u jednom opasnom pravcu, takvo jedno nadmetanje. Dok je političko nadmetanje to je još i nekako prihvatljivo, ali kada se dođe do ovoga, onda to može biti opasno za Bosnu“, zaključio je Aleksandar Popov u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Back to top button