Sutra odgovor FBiH na rezervni sastav policije RS

Ukoliko RS ne zaustavi aktivnosti na formiranju rezervnog sastava policije, FBiH će morati pružiti adekvatan odgovor.

No, ne želim prejudicirati kakav bi mogao biti taj odgovor, ostavićemo vremenu pred nama da to pokaže, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba zastupnik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Damir Mašić, koji je i predsjedavajući parlamentarne Komisije za sigurnost.

Komisija će sutra vanredno zasjedati kako bi se razmotrio odgovor FBiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije RS.

“Zakazivanjem vanredne sjednice nismo prejudicirali bilo šta, pogotovo ne pravac u kojem će se kretati sutrašnja sjednica i eventualni zaključci. Zato se tačka dnevnog reda zove: ‘Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS'”, pojasnio je Mašić.

Kako je istakao, vanrednu sjednicu ovog parlamentarnog tijela zakazao je jer su do tog trenutka izostale reakcije visokog predstavnika, OHR-a, ali i nadležnih struktura u FBiH, počev od premijera, pa do entitetskog ministra unutrašnjih poslova, na najavu o formiranju rezervnog sastava policije RS.

“Više nego potrebno bilo je institucionalno odgovoriti, a ne na stranački način kako je to uradila SDA”, smatra naš sagovornik.

Saopštenje za javnost kojim je SDA od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima zatražila da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima, te istovremeno zatražila da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije, Mašić vidi kao eklatantan primjer “kako SDA posmatra državu i državne institucije – kao privatno vlasništvo, a ne kao ustanove koje služe u interesu građana”.

“Žalosno je, porazno i jadno da stranka koja upravlja procesima u toj mjeri da su, maltene, gospodari života i smrti u državi i entitetu, ne koristi institucionalne mehanizme koje ima. Zar je potrebno da politički subjekt saopštenjem za javnost proizva i poziva svog premijera, ministra unutražnjih poslova i ine ministre da djeluju? Premijeru i ministrima nije trebao poziv iz stranačke centrale da rade svoj posao. Dakle, problem je očigledno što niko od njih radi svoj posao, nego čekaju da im strančka centrala da smjernice šta će raditi, a šta ne”, tvrdi Mašić.

Ukoliko SDA u Parlamentu FBiH predloži izmjene zakona koji predviđaju uvođenje rezervnog sastava policije u ovo entitetu, pitali smo našeg sagovornika da li će to imati podršku SDP-a BiH.

“To je hipotetičko pitanje. Kada se pred nama nađe konkretna aktivnost, SDP BiH će se očitovati o tome. SDA je do sada pokazala kako i šta radi – jedno priča, a sasvim drug radi. Jedan od primjera je i činjenica da su Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću isporučili državni nivo vlasti, omogućivćši im večinu u Domu naroda”, odgovorio je Mašić, te dodao:

“U konkretnom slučaju, SDA samo treba da radi svoj posao. Dakle, to neće biti inicijativa SDA, već inicijativa zakonodavnih i izvršnih organa FBiH. Pokušaj SDA da privatizuje državu i ubire jeftine političke poene najavljivanjem ovoga ili onoga u praktičnom smislu ne znači ništa. Jedno najavljuju, a djelima dokazuju suprotno”.

Mašić je naglasio da za razliku od SDA, SDP BiH djeluje institucionalno.

“To znači da pitanja želimo rješavati u institucijama, a ne stranačkim saopštenjima i jeftinim političkim poenima”, potcrtao je on.

Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH očekuje da će se analizirati novonastala situacija, te da će se ustanoviti eventualni pravci djelovanja.

“Mi se ne možemo ponašati na način kao da se ništa ne dešava nakon sjednice Narodne skupštine RS. Ne možemo se pretvarati da to neće imati određene reperkusije i da jednostrani potez vlasti u RS duboko ne zalazi u Dejtonski sporazum. Naš cilj je bio da se zaustavi ono što se počelo raditi u RS. Niko normalan ne želi da se situacija dalje zaoštrava. No, moramo biti svjesni da se uveliko varaju i da nisu u pravu svi oni koji misle da ovo što radi RS ne ugrožava stabilnost i sigurnost u BiH. Jednako tako moramo biti svjesni da ukoliko RS ne zaustavi svoje aktivnosti, FBiH će morati da odgovori na adekvatan način”, poručio je Mašić.

Prema njegovim riječima, SDP BiH preferira da “u RS preovlada razum, što je malo vjerovatno, ili da visoki predstavnik, koji ima direktni izvršni mandat u skladu sa Dejtonskim sporazumom i bonskim ovlastima, prekine aktivnosti u vezi sa formiranjem rezervnog sastava policije”.

“Ukoliko se to ne zaustavi, onda otvaramo poglavlje i uvodimo prakse koje u konačnici ne idu u prilog stabilizaciji prilika. RS ne možemo posmatrati kao izdvojeni slučaj, jer ona postoji samo u okviru BiH. Sve zajedno je sistem spojenih posuda. Dakle, ne možete u jednom dijelu BiH raditi nešto, a da u drugom dijelu nema reperkusija”, naglasio je Mašić.

Mišljenja je da ova situacija pokazuje neophodnost za reformu policijskih struktura u BiH, na način da se uspostavi jedinstveni sistem koji bi onemogućio jednostrane aktivnosti, kakve su započele institucije i vlast u RS.

(Vijesti.ba)

Back to top button