Papa poklonio Dodiku povijesnu izjavu koju je potpisao s imamom džamije Al-Azhar

A , kada ste iz Bosne i Hercegovine, koja je i multireligijska zemlja, evo vam i ovo, rekao je papa Franjo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas s papom Franjom u Vatikanu, gdje su, kako je Dodik rekao nakon sastanka, razgovarali o važnim pitanjima u Evropi i svijetu.
Kako saznajemo, susret u Papinskoj biblioteci, gdje se održavaju razgovori Pape s predsjednicima država, trajao je 32 minute.

– To je uobičajeno vrijeme. Razgovori, ovisno o tome ima li prijevoda ili ne, traju između 25 i 35 minuta – kazao je za “Avaz” Silvio Tomašević, dugogodišnji dopisnik HTV-a iz Vatikana.
On je pojasnio da je u Vatikanu Dodik najavljen kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Sugovornici su, kako nam je rekao Tomašević, nakon sastanka razmijenili poklone.
Dodik je papi Franji poklonio ikonu Svetog Save te posudu za svijeću koja se stavlja ispred ikone.

S druge strane, Papa je Dodiku poklonio reljef na kojem su ucrtani ljudi kako pružaju ruke jedni drugima, zatim poruku za Dan mira 2019., koju Papa poklanja svim gostima, te na kraju, što je za Tomaševića posebno znakovito, zajedničku izjavu koju je papa Franjo u februaru potpisao sa velikim imamom džamije Al-Azhar Ahmadom el-Tajibom (Ahmad Al-Tayyib).
– A, kada ste iz Bosne i Hercegovine, koja je i multireligijska zemlja, evo vam i ovo – rekao je papa Franjo.
Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot smatra se povijesnim dokumentom, prekretnicom u odnosima između kršćanstva i islama.

Avaz.ba

Back to top button