Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum sa Kosovom

Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum koji bi trebalo da postigne sa Kosovom, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Paul Stronski, stručnjak za Rusiju i Euroaziju Karnegijevog instituta za mir u Washingtonu.
To je, ukazuje Stronski, mogla biti tema tokom susreta predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, na Forumu “Pojas i put”, koji je održan u Pekingu – uoči samita u Berlinu.

Takođe, predsjednik Srbije je, računajući na snagu kineskog veta u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, svoje viđenje dijaloga sa Kosovom želio da predstavi i kineskom predsjedniku Si Đinpingu, ukazuje Stronski.

“Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum srpskim vlastima će biti potrebno da uvjere Rusiju da se saglasi sa tim rješenjem. Trenutno su u porastu nacionalističke tenzije i predsjednik Srbije ne želi da djeluje kao da se u manjem intenzitetu zalaže za nacionalne interese Srbije – nego što to čini Rusija. Tako da vlasti Srbije žele da se uvjere da postoji Putinovo saglasje“, izjavio je Stronski.

Prema njegovom mišljenju, izostanak te saglasnosti bi Srbiju mogao koštati ruske podrške u mnogim drugim pitanjima, a sa druge strane Rusija bi takvu situaciju mogla koristiti za izazivanje problema u odnosima sa zemljama zapada. Sve to naravno, ukoliko su srpske vlasti i svi koji stoje iza nje u potpunosti sigurni da sporazum treba postići, kaže Stronski. On je rekao i da nije siguran šta bi za Srbiju, kada je o Kosovu riječ, mogla biti konkretna korist od Kine. Kina je geografski veoma udaljena u odnosu na Srbiju. Tako da, uz izuzetak članstva u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, nije odigrala značajnu ulogu u, ne tako davnim, događanjima na Balkanu posljednjih dvadeset godina. Mislim da se to mijenja – što pokazuju značajna sredstva koja Kina odvaja širom svijeta prateći sopstvene interese. Uprkos tome što uticaj Kine u Evropi i na Balkanu značajno raste ne mislim da ta zemlja igra značajnu ulogu u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, istakao je Stronski.

Međutim, predsjednik Srbije je – imajući u vidu značajnu ulogu Kine u Savjetu bezbjednosti – kineskog predsjednika želio da upozna sa svojim viđenjem dosadašnjeg toka pregovora Srbije i Kosova, dodao je on. Pogotovo u momentu kada se sastajao sa ruskim predsjednikom Vladimir Putin, prema njegovom mišljenju, ima mnogo više uticaja na politiku Srbije nego kineska strana i taj uticaj je tokom godina jačao zbog sposobnosti Rusije da u dijelu međunarodne javnosti blokira priznavanje nezavisnosti Kosova, posebno u Ujedinjenim nacijama (UN), ali i u drugim međunarodnim forumima. To je jedna od glavnih osnova srpsko – ruskog partnerstva i, da kažemo prijateljstva, u posljednjih deset godina.

To svakako daje ruskim kompanijama i ruskoj Vladi dosta mogućnosti da jačaju svoj uticaj u zemlji. Trenutno djeluje kao da će između Srbije i Kosova biti postignuta neka vrsta dogovora. Svakako izgleda da su dvije strane bliže sporazumu nego ikada ranije, istakao je Stronski i ocijenio da takvi signali trenutno više dolaze sa srpske strane.

(Vijesti.ba)

Back to top button