DA LI STE ZNALI: POST OD SAMO TRI DANA MOŽE REGENERIRATI CIJELI IMUNI SISTEM

Cijeli čovjekov imuni sistem moguće je osvježiti postom, čak iako se posti samo tri dana. Studija je pokazala da post uzrokuje da tijelo počne proizvoditi nove bijele krvne ćelije.

Naučnici su došli do otkrića, koje opisuju kao izvanredno otkriće, da samo tri dana posta mogu regenerirati čitav imuni (odbrambeni) sistem, čak i kod starijih ljudi. Iako su nutricionisti kritizirali post i često ga označavali kao nezdrav, istraživanje pokazuje da tijelo brzo aktivira matične ćelije koje počnu sa proizvodnjom novih bijelih krvnih ćelija, koje se bore protiv infekcija u organizmu.

Naučnici na Univerzitetu Južna Kalifornija (University of South California) smatraju da ovo otkriće može posebno koristiti ljudima sa oštećenim imunim sistemom, kao što su pacijenti koji se hemoterapijom liječe od raka.

Također bi moglo pomoći starijim ljudima, čiji imuni sistem postaje manje efektivan sa godinama, što im otežava borbu i sa običnim bolestima.

Istraživači kažu da post “okida regenerativni prekidač” koji uzrokuje da matične ćelije proizvode nove bijele krvne ćelije, koje u suštini obnavljaju imuni sistem.

“Post daje matičnim ćelijama zeleno svjetlo za razmnožavanje i ponovnu izgradnju cijelog sistema”, rekao je profesor Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na Kalifornijskom univerzitetu.

“Dobra vijest je da tijelo, tokom posta, odbaci dijelove sistema koji su oštećeni ili zastarjeli, kao i neefikasne dijelove. Dakle, ako počnete sa sistemom koji je teško oštećen hemoterapijom ili starenjem, ciklusi posta mogu bukvalno regenerirati cijeli imuni sistem.”

Duži post tjera tijelo da koristi zalihe glukoze i masti, ali također uništava i značajan dio bijelih krvnih ćelija.

Tokom svakog ciklusa posta, ovaj manjak bijelih krvnih ćelija uzrokuje promjene koje okidaju regeneraciju imunog sistema koju vrše matične ćelije.

Tokom istraživanja, ljudi su redovno postili između dva i četiri dana tokom šest mjeseci.

Naučnici su također došli do saznanja da produženi post također umanjuje enzimsku proteinsku kinezu A, koja je povezana sa starenjem, i hormonom koji povećava rizik obolijevanja od raka i rasta tumora.

“Nismo mogli ni predvidjeti da produženi post ima tako izvanredan efekat u uzrokovanju regeneracije hematopoetskog sistema (sve ćelijske komponente krvi su izvedene iz hematopoetskihenzyme PKA matičnih ćelija)”, dodaje profesor Longo.

“Kada gladujemo, sistem pokušava da sačuva energiju, a jedna od stvari koje može uraditi da bi sačuvao energiju jeste da reciklira mnogo imunoloških ćelija koje nisu potrebne, posebno onih koje su oštećene”, kazao je profesor Longo.

“Ono što smo primijetili kod ljudi, kao i kod životinja, jeste da broj bijelih krvnih ćelija opada sa produženim postom. Onda, nakon konzumacije hrane (iftara) krvne se ćelije vrate. To nas je natjeralo na razmišljanje, odakle sve to dolazi?”

Tri dana posta, također štiti pacijente oboljele od raka, od toksičnih djelovanja hemoterapije.

“Dok hemoterapija spašava živote, također uzrokuje ozbiljnu kolateralnu štetu imunom sistemu. Rezultati studije pokazuju da post može ublažiti neke štetne efekte hemoterapije”, kaže koautor Tanya Dorff (Tanja Dorf), asistent profesor kliničke medicine na UCS Norris Comprehensive Cancer Center and Hospital (UCS Centar za rak i bolnica).

“Potrebno je još kliničkih studija i ovakva dijetetska intervencija treba da bude pod nadzorom ljekara.”

“Mi istražujemo primjenjivost ovih efekata posta ne samo na imuni nego i na mnogo drugih sistema i organa”, dodaje profesor Longo.

Međutim, neki britanski eksperti bili su skeptični što se tiče ovog istraživanja.

Dr. Graham Rook (Gragam Ruk), emeritus profesor imunologije na Univerzitetu u Londonu, kazao je da je studija zvučala neubjedljivo.

Chris Mason (Kris Mejson), profesor regenerativne medicine na UCL-u, kaže: “Postoje veoma interesantni podaci. Post umanjuje broj i veličinu ćelija, a zatim nakon obroka dešava se suprotno.”

“To bi moglo biti korisno, jer tri dana i nisu mnogo vremena, da bi moglo naštetiti nekome ko boluje od raka.”

“Ali ja mislim da bi bilo najbolje da se ovaj efekat sintetizira u lijekovima. Nisam siguran da je post najbolja ideja. Ljudima je bolje kada redovno jedu.”

Dr. Longo dodaje: “Ne postoje nikakvi dokazi da je post opasan, dok postoje jaki dokazi da je koristan.”

Primio sam email – ove od stotina pacijenata oboljelih od raka, koji su kombinirali hemoterapiju sa postom, mnogi uz pomoć onkologa.

Ogromna većina javlja da su veoma dobro, a samo neki su javili da imaju nekih nuspojava kao što su vrtoglavica i privremeno povećanje markera na jetri. Jasno je da moramo završiti klinička ispitivanja, ali sve ovo izgleda veoma obećavajuće.”

Minber.ba

Back to top button