Vučić želi razmjenu teritorija s Kosovom da bi prisvojio Republiku Srpsku

Srbijanski lideri nadaju se da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima drugih, direktno dovelo do rata

Foto: afp
Merkel i Makron očekuju lidere

Balkanski lideri susrest će se danas u Berlinu s Angelom Merkel i Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron). Kancelarka Njemačke nada se da će se ponovo nametnuti i uvesti red u nekim od regionalnih svađa, piše jutros na svom portalu ugledni britanski sedmičnik ”The Economist”.

Magazin ističe i da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) blagonaklona prema ideji da Srbija i Kosovo razmijene teritorije tih država na kojima predominantno žive Srbi odnosno Albanci.
– Merkel smatra, ne bez razloga, da je to opasno. Srbijanski se lideri nadaju da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima drugih, direktno dovelo do rata.

Srbija je pokušala ojačati svoju poziciju ponovnim naoružavanjem i prijetnjama ratom na Kosovu. Kosovo je, pak, u decembru objavilo da je formiralo vlastitu vojsku.
U međuvremenu, Sjeverna Makedonija, koja je nedavno riješila svoje nesuglasice o imenu s Grčkom, sada se nada otvaranju pregovora s Evropskom unijom. Kosovo, pak, hoće ukidanje viza s EU da bi nosioci pasoša ove države slobodno putovali u države Shengena.
Da bi se uspješno suočili sa svim ovim izazovima, evropski lideri morali bi bili ujedinjeni i izaći sa smislenim prijedlozima. Umjesto toga, oni su podijeljeni – upozorava ”The Economist”.

Avaz.ba

Back to top button