Rizik po vaše zdravlje / Konzumirate li konzerviranu tunjevinu? Ovo morate znati!

Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je sigurno, što može uništiti ljudska crijeva, tvrdi se u novoj studiji.
Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom “zaglavi” u probavnom sistemu ljudi i izaziva problem s varenjem.

Ove količine čine crijeva “propustljivim” pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.

“Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali proći kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se ‘sindrom propuštanja crijeva’ koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog tvari koje se apsorbuju u krvi kroz porozna crijeva”, rekla je voditeljica studije Gretchen Mahler sa Univerziteta Binghamton.

Povećano unošenje cinka izaziva napade, temperaturu, povraćanje i gubljenje svijesti.

Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, šparoga i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mjestu je piletina, a potom šparoge.

Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad željeza i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Studija je objavljena u žurnalu “Food and Function”.

Klix