Besplatnom mobilnom aplikacijom do najjeftinijeg goriva u FBiH krajem maja

Mobilna aplikacija o cijenama naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH će proraditi krajem maja i moći će je besplatno koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva trgovine. Aplikacija će potrošačima omogućit uvid u popis svih benzinskih pumpi u Federaciji BiH (po GPS signalu u krugu od 20 kilometara), kao i pregled najnižih cijena na pumpama.

– Potrošači će korištenjem ove mobilne aplikacije imati jednostavan pristup pregledu važećih cijena. Nadalje, posebno je važno naglasiti da, u svrhu informiranja o mogućnosti kupovine po nižim cijenama, vozači će na ovoj mobilnoj aplikaciji imati pristup pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama prema zadanom lokalitetu – kazali su nam u Federalnom ministarstvu trgovine.

Dodaju kako će na ovaj način vozači davanjem svoje ekonomske podrške najpovoljnijim prometnicima naftnih derivata biti dominantan faktor na tržišnoj utakmici. Naglašavaju da realizacija ovog projekta olakšava i rad inspekcijskim organima.

Objašnjavaju da će se realizacijom Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži –
eopc.fmt.gov.ba, pojednostaviti postupak promjene cijena goriva.

– Ranijim uputstvom je bilo propisano da su benzinske pumpe dužne radi ovjere dostaviti Ministarstvu obavijesti o promjeni cijena (OPC obrazac) i obavijest o promjeni marži (OPM obrazac), putem faksa, tri dana prije početka primjene novih cijena, odnosno marži. Nakon ovjere obrasci su faksom dostavljani privrednom subjektu. Ovjereno obavještenje privredni subjekti su bili dužni istaknuti na vidnom i za kupce uočljivom mjestu u prodajnom objektu. To je ocijenjeno kao zastarjelo i prevaziđeno – rekli su nam u Ministarstvu.

Ističu kako je u okviru Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži digitalna aplikacija sastavljena od web i mobilne aplikacije.

– Web aplikacija podrazumijeva postupak registracije privrednih subjekata i unos osnovnih podataka o benzinskoj pumpi (naziv matične firme, naziv benzinske pumpe, ID broj, e-mail, telefon, adresu, geolokaciju na Google Maps, itd.), prijavu važećih maloprodajnih cijena i marži i prijavu svake naredne promjene cijena i marži. Ministarstvo ima potpun pristup bazi podataka web aplikacije, kao i nadležna tržišna inspekcija. Mobilna aplikacija o cijenama naftnim derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH će biti u funkciji krajem maja 2019. godine i moći će je besplatno koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja – rekli su nam.

Pričali smo i sa vozačima.

– Ta mobilna aplikacija je svakako dobra stvar, jer u ovom vremenu neimaštine svaki fening je bitan. Možda onima koji imaju luksuzna vozila nije bitna cijena goriva, ali nama sa starijim vozilima jeste. Uvijek gledam da točim gorivo tamo gdje je jeftinije. Valjda će moj telefon podržavati tu aplikaciju. Nadam se da u narednom periodu gorivo neće skupljati, jer ovdje odmah trče da podignu cijene, a kada treba da ih spuste, to odugovlače do posljednjeg trenutka – govori nam jedan od sarajevskih vozača.

Izvor:
Faktor

Back to top button