Za besplatno liječenje Guber vodom u Srebrenici veliko interesovanje iz ZDK i Livna

U narednom periodu će se intenzivirati projekat besplatnog liječenja Guber vodom u Srebrenici oboljelih od anemije, kožnih oboljenja, sinusa, kazao nam je Suljo Čakanović, član stručnog medicinskog tima koji ovaj projekata realizira od 2016. godine. Čakanović dodaje da je u posljednje vrijeme velika zainteresiranost za liječenje Guber vodom iz Zeničko-dobojskog i Livanjskog kantona.

– Projekat je zamišljen tako da pacijenti dolaze u Srebrenicu po terapiju, da obiđu izvorišta Gubera, šetaju kroz šumu, jer cijelo to područje je zapravo vazdušna banja. Međutim, preko zime, kako bismo olakšali onima koji nisu mogli doći u Srebrenicu, omogućili smo pacijentima da nam internetom šalju ljekarske nalaze, a mi njima raznim prijevoznim sredstvima, pošaljemo vodu na kućna vrata. S obzirom da je sada maj, pacijenti će morati dolaziti u Srebrenicu, u Dom zdravlja, gdje imamo svoj prostor i donositi nam sa sobom najsvježije nalaze. Po tome ćemo im moći i odrediti terapiju – govori nam Čakanović.

Podsjeća da terapija Guber vodom za anemiju traje 28 dana.

– Pacijenti se moraju držati propisane terapije i do sada se pokazala zaista uspješnom. Inače, bit projekta je i promocija izvorišta Gubera gdje je prije rata bilo izgrađeno banjsko lječilište u koje su dolazili pacijenti iz tadašnje cijele bivše Jugoslavije i nalazili sebi lijeka. Nadamo se da će lječilište biti obnovljeno. Od početka realizacije projekta liječenja Guber vodom, imali smo pacijenata iz raznih krajeva naše zemlje, inostranstva. U posljednje vrijeme za Guber su veoma zainteresirani iz Zeničko-dobojskog i Livanjskog kantona. I to ne samo za liječenje anemije, već i kožnih i drugih oboljenja – rekao nam je Čakanović.

Podsjećamo, Guber je jedina mineralna voda na području bivše Jugoslavije koja je proglašena lijekom i to 1956. godine, i koja je flaširan prije rata u Bosnalijeku. Transportovana je iz Srebrenice u Sarajevo gdje su bile punionice, a flaše sa tom ljekovitom vodom su se prodavale u apotekama.

Izvor:
Faktor

Back to top button