Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Snažno podržavamo put BiH ka članstvu u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast.
“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Tokom ove njihove prve službene posjete van BiH, jedan od članova Komšić nije s nama zbog zdravstvenih problema i želim mu što brži oporavak”, rekao je Erdogan.

On je čestitao zbog, kako je naveo, demokratske zrelosti na posljednjim izborima. “Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za šta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

Dodik: Zadovoljstvo je biti u Ankari, razgovori s Erdoganom su bili iscrpni i korektni

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

“Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili korake za unapređenje već izvanrednih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku društva”, dodao je.
Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

“Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je.
Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu
“Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije.”
Za kraj je kazao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

“Zbog toga ulažemo napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće BiH, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vrstu podrške i pomoći BiH”, zaključio je Erdogan.

Klix.ba

Back to top button