NE ZABORAVI NA PET STVARI U RAMAZANU

1)Odulji sa sehurom (sufurom), a požuri sa iftarom. To je sunnet-praksa Allahovog poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a njegova uputa je najbolja uputa.
2) Ostavi nekoliko minuta pred početak zore (pred kraj sehura, sufura, ručka) u kojima ćeš činiti ISTIGFAR, tj. kajati se za svoje grijehe i oprosta za njih od Allaha tražiti. Ovo je osobina pravih muslimana, Džennetlija, da traže oprosta u praskozorje.

3) Tokom dana kada postiš mnogo Allaha spominji, jer su oni koji mnogo zikr čine najbolji i Allahu najdraži od svih Njegovih robova.Zato često izgovaraj SUBHANALLAH, ESTAGFIRULLAH, ELHAMDULILLAH, ALLAHU EKBER…
4) Mnogo dovu Allahu upučuj, naročito pred sami iftar kada su ljudi zauzeti razmišljanjem o tome šta će iftariti, ti se Allahu posveti i traži od Njega ono što ti treba. On će ti se tada odazvati i dovu ti uslišati, makar i poslije određenog vremena.
Kada iftariš, također se svome Gospodaru obraćaj, jer ne odbija se dova koja se uputi kada se postač iftari.

5) Iftari se hurmom po mogućnosti, a ako nemaš onda vodom , jer je to sunnet našeg Poslanika,Muhammeda, alejhis selam, i to je najbolje i najadekvatnije za ljudski organizam nakon posta.

Za sve ćeš ovo kod Allaha biti nagrađen velikom nagadom na Sudnjem danu, a i dunjalučka dobra ovoga svijeta te neće mimoići.
Na kraju, ne zaboravi, mi se ne mrsimo, jer je ovo izraz pravoslavaca koji kada prekidaju post uzimaju masnu hranu. Mi se iftarimo, to je naš izraz, a može se kazati i prekidamo post kada dodje vrijeme iftara.
Piše: Sanin Musa, profesor islam. nauka i gl. imam džemata Ebu Bekr Es Siddiq u Beču.

islam-iman

Back to top button