Šta se odigralo iza zatvorenih vrata na susretu balkanskih lidera u Berlinu

Ugledni američki politički portal Politico otkrio je niz detalja sastanka lidera Zapadnog Balkana koji se proteklog ponedjeljka održao u Berlinu, a čiji su domaćini bili predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Nasamom početku analize Politico navodi da je Macron bio na ivici da izgubi živce tokom samita u Berlinu, na kojem je glavna tema bio dijalog između Beograda i Prištine.

“Nakon što je satima pokušavao, bezuspješno, da nagovori kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da prihvati kompromis kako bi ublažio pogoršanje spora svoje male zemlje sa Srbijom, francuski predsjednik je postao veoma žestok: Niste u poziciji da išta tražite, rekao je Macron, podižući glas na Haradinaja dok je grupa drugih lidera sa zapadnog Balkana gledala”, piše ovaj magazin pozivajući se na izvore sa tog samita.

Dalje se navodi da su Merkel i Macron nesvjesno iznijeli disfunkcionalnu diplomatiju Evrope na javni uvid, a da je sami samit istakao podjele ne samo između Kosova i Srbije, nego i između Pariza i Berlina, i između zemalja članica EU i njenog vanjskopolitičkog aparata u Briselu.

“Uprkos neslaganju, i Macron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah dogovora između Grčke i Sjeverne Makedonije kako bi postigli nekakav proboj u Srbiji i na Kosovu. Bili su razočarani. Sastanak, koji je uključivao lidere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a koji je također trebalo da bude usredsređen na namjere zemalja regiona da se priključe EU, brzo se zapljusnuo u močvaru između Srbije i Kosova, izazivajući kritike da su Berlin i Pariz samo dodatno pogoršali situaciju”, kaže se u ovom tekstu.

Kosovska delegacija, ističe se, bila je podijeljena oko toga da li da prihvati kompromis. Predsjednik Hashim Thaci je podržao neki oblik dogovora, ali tarife spadaju u nadležnost Haradinaja, njegovog političkog protivnika. Haradinaj je stavio do znanja da njegova vlada neće odbaciti carine dok Srbija, koja Kosovo još smatra svojom pokrajinom, formalno ne prizna njegov suverenitet.

“Tokom pauze, dok su se članovi drugih delegacija zadržavali na jednom od balkona u berlinskoj kancelariji, Merkel i Macron su odveli Haradinaja u stranu. Oni su ga pozvali da odustane od tarifa na šest mjeseci kako bi se omogućili pregovori o širem sporazumu, koristeći bezvizna putovanja za građane Kosova koji putuju u šengensku zonu kao “mrkvu”. Haradinaj nije želio da se povuče. Želim priznanje, rekao je on, prema riječima prisutnih na sastanku, ali nije želio da govori za Politico.

Klix.ba

Back to top button