Objavljena prognoza za ljeto: Biće toplije od prosjeka, ali ima jedna kvaka…

U maju u jugoistočnim dijelovima Evrope očekuje se znatno više padavina od prosjeka i niže temperature

U najnovijem izvještaju koji je objavila IBM kompanija “Weather Company”, a prenio Reuters, ovo ljeto biće za veći dio Evrope toplije, ali i vlažnije od prosječnog.

Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosječnih vrijednosti, navodi se dalje u izvještaju.
“Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Evrope”, stoji u izvještaju “Weather Company”.
Istovremeno, u izvještaju je redukovana ranija prognoza za maj, tako da će prema najnovijim podacima ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suvlji, a slično se očekuje i u Njemačkoj.
Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Evrope gdje se očekuje znatno više padavina od prosjeka i niže temperature.
Kada je riječ o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se pak hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nijemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na sjeveru biće im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.
Slična predviđanja su i za juli. S tim da prognoza za više padavina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije.

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)