Da cijelu godinu uživate u svježim mirisima i aromama…

Bilo da začinsko bilje želite zato što lijepo izgleda u prostoru, a usput je i korisno ili zato što želite uštedjeti ili se samo zdravije hraniti, postoji mnogo bilja koje možete uzgajati na balkonu, terasi ili u kuhinji. Svježe bilje odličan je način da cijelu godinu uživate u svježim mirisima i aromama. Osim toga, hranu čine mnogo ukusnijom pa ih je korisno imati pri ruci, jer poseban okus daju supama, varivima, umacima, salatama…

Poboljšati kuhanje

U izboru mjesta za uzgoj začinskog bilja imajte na umu da je većini potrebno četiri do šest sati sunca svakog dana pa ih smjestite na pravo mjesto. Postoji mnogo biljaka koje možete uzgajati kako biste poboljšali kuhanje. Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati, odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje. Ovo su najzahvalnije biljke za uzgoj u unutrašnjim prostorima.

1. Vlasac – Ako mislite kako uzgajanje bilja baš i nije za vas, onda je vlasac prava biljka. Raste brzo i uzgaja se lako tako da zaista morate biti rođeni antitalent da vam vlasac ne uspije. Preskočite uzgajanje iz sjemena i kupite gotovu biljku iz trgovine ili rasadnika. Biljku stavite u malu lončanicu i napunite zemljom do, otprilike, pola do jednog centimetara ispod vrha posude. Namočite zemlju vodom. Vlasac stavite blizu prozora, ali ne i na direktnu sunčevu svjetlost.

Izgleda dekorativno

2. Peršun izgleda dekorativno, a poseban okus daje i jelima. I, što je najbolje, zaista je jednostavan za održavanje. Peršun voli mnogo direktne sunčeve svjetlosti, a teglicu svaka dva ili tri dana okrećite kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršun voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju.

3. Ruzmarin ima divan i jak miris. Odlično će ići uz mesna jela, mesne umake i jela od rajčice. Nemojte ga uzgajati iz sjemenki, već kupite gotovu mladicu. Ruzmarin posadite u teglu sa dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalijevajte. Ruzmarin voli vlažnu do suhu zemlju mnogo više nego natopljenu, a voli i mnogo direktne sunčeve svjetlosti.

Bosiljak

Čak i ako nikad ne kuhate s bosiljkom, uživat ćete i u samom mirisu ove opojne biljke. Miomirisna svježina bosiljka pozdravit će vas kad god uđete u kuhinju. Bosiljak možete uzgojiti iz sjemena ili mnogo jednostavnije – u trgovini kupiti već gotov u teglici. Bosiljak treba držati u posudi s dosta drenažnih rupica na dnu i s dovoljno prostora za rast i širenje.

Menta ili metvica

Najsunčanije mjesto u kuhinji rezervirajte za mentu. Ova divna biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica. Metvicu kupite kao već uzgojenu biljčicu. Kad je donesete kući, presadite je u veću posudu, jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi. Dovoljno će biti zaliti je jednom na dan ili dva dana. Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i pretjerano natopljena.

Estragon povećava apetit

Estragon, ukusna biljka, koristi se svježa ili osušena i odlično ide uz mnoga jela, kao što su jela od mesa, povrća i u umacima. U narodnoj medicini koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i napuhavanju. Estragon voli sunčani i topli položaj u zavjetrini i ne podnosi propuh i hladnoću.

Ne podnosi ni previsoke temperature pa ga u ljetnim mjesecima obavezno držite u kući i ne na direktnoj svjetlosti. Što se tiče zalijevanja, ova biljka voli vodu, ali ne tolerira prenatopljenu zemlju.
Avaz

Back to top button