POST JE USPJEŠNA OPERACIJA BEZ NOŽA, A EVO ZAŠTO

Piše: Amela SIJERČIĆ Post je kombinacija duhovne i fizičke relaksacije. On je odmor za organizam, ali i izvor vitalnosti. Trenira strpljenje, samosavlađivanje i pospješuje razboritost uma.

– On je, jednom riječju, „uspješna operacija bez noža“ – kaže prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine, sa kojom smo, povodom predstojećeg ramazana, razgovarali o tome kako post utječe na cjelokupno zdravlje čovjeka. Mnoga naučna istraživanja u svijetu renomiranih univerziteta i medicinskih instituta dokazala su da suzdržavanje od jela i pića čisti organizam od slobodnih radikala koji se vremenom nakupe u tijelu. Majka zdravlja Post je, moglo bi se reći, star koliko i čovječanstvo. O njegovim blagodatima bavio se i otac medicine Hipokrat, koji je čak i postio, upravo zbog zdravstvenih razloga. – Koliko je bio iznenađen njegovim djelovanjem možda najbolje govori činjenica da je tokom života napisao prvo uputstvo o postu. U suštini, glavna poruka njegove misli je da se liječimo postom umjesto lijekovima. Prema njegovom mišljenju, glad je majka zdravlja, a prejedanje i sitost majka bolesti – kaže Bilić.

Naša sagovornica ističe kako danas mnoge priznate klinike na Zapadu, kao metodu liječenja nekih bolesti, preporučuju upravo suzdržavanje od jela i pića.Osnovna funkcija posta, kada je riječ o medicinskom aspektu, jeste čišćenje organizma. Pri tome mislim na svaki dio u tijelu, a naročito na gastrosistem – jetru, kao glavni laboratorij u organizmu, preko koje se oslobađaju svi toksini, a onda izlučuju preko urološkog i digestivnog trakta. On blagotvorno utječe i na gušteraču koja se tokom tih dana „odmara.“ Kod pretilih osoba ona mora kontinuirano raditi, kako bi proizvela velike količine inzulina. Organizam se tada iscrpljuje, a čovjek na neki način uvodi u dijabetes. Postom dakle, preveniramo i ovu bolest. Tada se odmaraju i srce i bubrezi, a kontrolira se i gojaznost – pojašnjava Bilić. Oslobađa masti Ono što je važno napomenuti jeste da se organizam, tokom posta, počinje hraniti deponovanim rezervama, a njih ima u svim tkivima.

– Organizam se prvo počne oslobađati onoga što je štetno za njega. Proces se odvija obrnutim redom po važnosti, pa se se prvo oslobađaju masti, a onda svi ostali sastojci koji su u višku. To znači da organizam tokom posta prvo troši štetne dijelove, a to su patološke izrasline, bolesna tkiva, tumori. Poznati su slučajevi ljudi koji su postom izliječili karcinome, a pokazao se i kao dobar način prevencije – naglašava prim. dr. Bilić. Osim nekih vrsta karcinoma, zaključuje naša sagovornica, postoji čitav spisak bolesti i stanja kod kojih post pomaže, a to su: alergije, ekcemi, akne, migrena, gojaznost. On dovodi hormone u ravnotežu, stabilizira nervni sistem i sprečava kardiovaskularne bolesti. Produžava život Prednosti posta su: Resetuje organizam Povećava energetske potencijale tijela Jača imunološki sistem Podstiče ozdravljenje Obnavlja krvne ćelije Ubrzava metabolizam Poboljšava san Izoštrava vid Podstiče fizičku produktivnost Poboljšava emocionalno stanje čovjeka Produžava život Strpljivost i bolje pamćenje Tokom posta osoba postaje:
Strpljiva

Uči se samosavlađivanju Izoštrava um u smislu potrebe razumijevanja drugih Bolje pamti

(Faktor.ba)

Back to top button