Lagumdžija potvrdio: Krajnji cilj pokreta je formiranje stranke

Zlatko Lagumdžija je na današnjoj sjednici Inicijativnog odobora Socijaldemokratskog pokreta, odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije “zakopao ratne sjekire”, pružio ruku Željku Komšiću i nakon toga novinarima potvrdio da je krajnji cilj pokreta formiranje političke partije.
“Okupila nas je ideja da je ljevica po svojoj prirodi, i historijski, nešto što je uvijek okupljalo ljude različitih vjera i nacija. Kad je desnica jačala onda je ovdje dolazilo do klanja, ubijanja, razaranja i destrukcije. Smatrali smo da nam je potrebna moderna građanska ljevica koja će biti vrsta integrativnog faktora u ovoj fazi, u ovom predpolitičkom stanju u kojem nacionalne stranke imaju svoje parče”, kazao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, SDP, DF i GS su, da su zajedno nastupili na izborima, sada mogli biti najjača partija i imati dva člana Predsjedništva.

“Sada je došlo do situacije da pokušamo preokrenuti stanje”, istakao je Lagumdžija.

Poručio je da je krajnji cilj pravljenje socijaldemokratske partije, stranke, organizacije na čitavoj teritoriji BiH, odnosno okretanje procesa u drugom smjeru – sa fragmentacije na okupljanje.

“Ni mi nismo znali na šta će ovo izaći. Sad smo neke stvari definirali. Mi smo iznapadani sa svih mogućih strana prije nego što smo i mi znali, a pogotovo oni koji su nas na bianko napadali”, kazao je Lagumdžija.

Upitan kako je podnio rukovanje s Komšićem i smatra li još uvijek da je on “alibi za podjelu zemlje”, Lagumdžija odgovara da su svašta jedan o drugom pričali.

“Imate li bolji dokaz kako se ja borim protiv takvih optužbi i takvog ponašanja od ovog da sam sada ovdje. Smatram da je ovo što se dešava u zemlji i što se dešava ljevici, da je to brutalno veći problem nego problem koji imamo Komšić i ja sa onim što nosimo u prsima. Meni je otkrovenje da sam uspio tako da se postavim”, istakao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, osnivanjem pokreta ne može doći do kontraefekta i još veće podjele ljevice.

“Ovdje sjede dvije stranke i dobar dio članstva iz treće stranke. Zar nismo već nešto ukrupnili?! Čekamo SDP u cjelini da nam se pridruži”, istakao je on.

Naveo je da je na današnjem skupu čuo da se išlo kod Šefika Džaferovića i da se od njega dobila podrška i tražio blagoslov.

“Dobar dio sastanka je protekao u razgovoru, u tome što je profesorica Lamija Tanović insistirala na tome da se ide na širi spektar okrupnjavanja. Ideja je proistekla iz jednostavne činjenice – zbog stanja u ovoj zemlji”, zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Klix.ba

Back to top button